Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwe: "Kvinnelige studenter er ekstra sårbare"

November 2015: Under en fredelig demonstrasjon for akademisk frihet i Harare, Zimbabwe, blir en rekke kvinnelige studenter arrestert, banket opp og torturert.

Som aktivist for kvinners og studenters rettigheter er det ikke første gang Joana Momambe (23) får føle Zimbabwes patriarkalske samfunn på kroppen. Hun har selv blitt arrestert utallige ganger og opplevd seksuelt overgrep fra Zimbabwes politistyrker. Og hun har stadig sett hvordan medstudenter blir trakassert av både andre studenter og lærere.

- Det verste er at utfordringene kvinnelige studenter møter bare blir verre, og det virker ikke som regjeringen har noen interesse i å finne en løsning, sier hun.

Nå er Momambe i Norge som Students At Risk-student og følger utviklingen i hjemlandet tett. I en ny kortfilm fra SAIH forteller hun åpenhjertig om sitt engasjement, i anledning Kvinnedagen 2017.

Økonomisk krise rammer kvinnelige studenter

Momambe har i flere år jobbet for kvinners og studenters rettigheter, i det hun kaller en patriarkalsk og undertrykkende kontekst. Da hun begynte å studere bioteknologi som 18-åring i 2012, begynte hun å også jobbe i Zimbabwes studentunion Zinasu. Hun ble organisasjonens første kvinnelige generalsekretær og har senere også vært likestillingsrådgiver.

Zimbabwe opplever nå en kraftig økonomisk nedgang, noe som også går utover studenter. Zinasu rapporterer selv om økt frafall fra studier som følge av økte studieavgifter, og om skyhøye husleiepriser for en liten studentleilighet på 15 kvadratmeter. Studenthus som egentlig bare har plass til 4000, rommer hele 15.000 studenter.

- Den pågående økonomiske krisen i Zimbabwe har satt kvinnelige studenter i en ekstra sårbar situasjon. Når studieavgiftene øker, og både forholdene på universitetene og levestandarden for en gjennomsnittlig student blir dårligere, går dette særlig utover kvinnelige studenter, forteller hun.

Nylig rapporterte University World News om hvordan kvinnelige studenter fra trange kår blir tvunget inn i prostitusjon for å sikre nok penger til studentavgifter. Mange ender også opp med å finne en mann de kan bo hos for å unngå de store husleiene i studentboligene, hvor mennene gjerne utnytter dem seksuelt.

- Ikke minst risikerer mange å få seksuelt overførbare sykdommer, som har økt på flere læresteder, sier Momambe.

Utnytter jobbsøkende studenter

Den økonomiske krisen gjør det vanskeligere for unge å få jobb. Flere studieprogrammer i Zimbabwe krever også ett års praksis i en bedrift før du kan søke vanlig jobb. Ifølge University World News fortelles om tilfeller hvor arbeidsgivere - ved de få bedriftene som er tilgjengelige - utnytter unge kvinnelige studenter, ved å be om sex i bytte mot praksisplass.

I de mindre gruvebyene hvor nye campus-områder for Great Zimbabwe University og Midlands State University nylig ble satt opp, påpekes det at gruvearbeidere utnytter økonomisk sårbare kvinnelige studenter.

- Jeg kjenner godt til denne problematikken. Disse områdene er ikke noe trygt sted for studenter i det hele tatt, hverken akademisk eller etisk, mener Momambe.

Selv om tematikken er kjent og historiene utbredt, er det få unge kvinner som tør å snakke åpent om hva de opplever. 23 år gamle Momambe er tydelig på hva hun vil gjøre når hun er ferdig med studiene ved Universitetet i Bergen.

- Jeg er forberedt på å reise tilbake til Zimbabwe og fullføre kampen for demokrati og akademisk frihet. "The struggle continues and victory is certain", avslutter hun i filmen. 

I solidaritet med unge kvinner

I land som Zimbabwe er initiativ som bygger kvinners selvtillit et viktig steg mot et mer likestilt samfunn. Derfor tilbyr SAIH ledertrening spesielt rettet mot unge kvinner. I 2015 fikk 827 unge kvinner i Zambia, Zimbabwe og Sør-Afrika opplæring i ledelse. Vi vil nå flere og trenger deg med på laget!

Send en SMS med kodeord UTDANNING til 2380 for å støtte vårt arbeid med 40 kr i måneden.

Som SAIH-Støttespiller er du en av våre viktigste partnere i kampen for å gjøre høyere utdanningsinstitusjoner mer inkluderende.

Les ogsåBekymret for studenter som straffes uten grunn

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon