Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zambias president er død

(image) Dr. Levy Mwanawasa Etter å ha fått hjerteinfarkt ved AU toppmøtet i Kairo i slutten av juni ble Mwanawasa (60) fløyet til et militærsykehus utenfor Paris. Der har han vært under intensiv behandling fram til han døde i dag morges melder den sørafrikanske avisen Mail Guardian.

SAIH’s partner i Zambia på University of Zambia melder at det er erklært en ukes sørgetid i Zambia for presidentens bortgang.

Mwanawasa (Movement for multiparty Democracy) har vært Zambias president siden 2001. Han var inne i sin andre periode og skulle ha sittet fram til valget i 2011. I hans tid som president satte han fokus på å bekjempe korrupsjon spesielt blant tidligere ledere og embetsmenn. Zambia overtok sekretariatet for SADC i 2007 og Mwanawasa var blant de få lederne i det Sørlige Afrika som uttalte seg kritisk til Mugabes diktatoriske lederskap i Zimbabwe.

Ifølge Zambias grunnlov må nytt presidentvalg holdes innen kort tid. I sykdomsperioden har visepresidenten Rupiah Banda fungert som president, men lederskapet står nå altså på valg igjen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon