Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zambias framtid

University of Zambia (UNZA) ligger i Zambias hovedstad, Lusaka. Universitetet er det største av de tre universitetene i landet og har en studentmasse på rundt 9000. Studentene SAIHs nestledere snakket med på UNZA er aktive i ulike typer organisasjoner på campus. Organisasjonene er tilknyttet Vice-Chancellors Standing Comittee on HIV/AIDS, en av SAIHs partnere i Zambia. Komiteen koordinerer alt arbeid relatert til hiv/aids ved universitetet. Dette innebærer alt fra ”peer-education” blant studenter, til forskning. Komiteen jobber med å legge en overordnet hiv/aids-strategi for universitetet. Effekten av de forskjellige initiativer, aktiviteter og prosjekter skal vurderes, og dette skal danne grunnlag for et felles fokus.

(image) - Jeg er privilegert som får studere, men jeg ønsker å se enda flere studenter på universitetet. Zambias utvikling henger sammen med min egen, sier Nana Zulu, her sammen med medstudent Mumbi Katongo. - Vi kan endre situasjonen
Studentene SAIH møtte ga uttrykk for at de er privilegerte som har fått muligheten til å studere og ta en utdannelse. De fokuserte på hvordan zambiere må tilegne seg relevant kunnskap slik at de selv kan utvinne landets rike naturressurser, ressurser som igjen vil kunne bidra til en positiv endring i landet. Samtlige studenter la vekt på at det er de som kjenner samfunnet sitt best, og at forandringer må komme innenfra.

- Vi vil bruke kunnskapen vår til å forbedre ZambiaStudentene trakk også fram storfamiliens rolle i Zambia, og la vekt på nødvendigheten av at enkeltmennesker ikke bare utvikler seg som individer, men sammen jobber for å utvikle samfunnet. Flere av organisasjonene studentene er med i jobber derfor ikke bare på universitetsområdet, men fokuserer også på å nå ut med hiv/aids-informasjon til andre unge mennesker. (image) En annen av SAIHs partnere i Zambia, Youth Media, jobber også med å nå frem til unge mennesker med kunnskap om hiv/aids og reproduktiv helse. Youth Media gir ut magasinet Trendsetters, og ved semesterstart gav organisasjonen ut en spesialutgave rettet mot studenter. Anna Phiri, redaktør for Trendsetters, kommer til Norge i forbindelse med SAIHs kampanjeuke i april. Da vil hun reise rundt for å snakke om Youth Medias arbeid i Zambia. Ta kontakt med SAIH om du eller din organisasjon vil treffe henne.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon