Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Bahrain-aktivist mottar Studentenes fredspris i dag

- Litteraturstudenten Aayat Alqormozi har blitt fengslet, torturert, truet og utvist fra studiene. Likevel er hun ikke redd for å heve stemmen gjennom sine regimekritiske dikt, og viser et enormt mot som bør inspirere studenter over hele verden, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i fredspriskomiteen og leder i SAIH.

På vegne av alle studenter i Norge mottar hun i dag Studentenes fredspris 2015, for sin ikke-voldelige kamp for demokrati og fundamentale menneskerettigheter i Bahrain.

Etter å ha fremført dikt på Perleplassen i Manama i februar og mars 2011 – under opptakten av opprøret i Bahrain – ble Alqormozi et ledende symbol for den pågående kampen for frihet i landet. Hennes fredelige protester har kostet henne stort, likevel fortsetter hun.

24. januar 2014 fremførte hun nok en gang et dikt om urettferdighet på en offentlig samling. Ti dager senere ble Alqormozi tiltalt for «å ha fornærmet Kongen og å ha oppfordret til hat mot det regjerende regimet».

- Når Ayaat klarer å gjøre så mye i Bahrain, må norske studenter også kunne jobbe mer for internasjonal solidaritet, sier Wichne Pedersen.

Les sak i Dagbladet: Aayat (24) ble slått bevisstløs og torturert med elektriske støt etter at hun leste opp to dikt

​Gir ikke opp

Alqormozi er usikker på hva slags følger det vil få for mottagelsen av prisen når hun kommer hjem igjen til Bahrain, og frykter arrestasjon. Men hun vil ikke gi opp.

- Jeg er svært takknemlig for prisen og oppmerksomheten den kan føre til. Jeg aner ikke hva som vil skje, men jeg er klar for alt. Kampen handler ikke om at vi skal ta over styringen av landet. Vi bryr oss ikke om hvem som styrer, vi ønsker bare å leve et verdig liv, sier fredsprisvinneren.

I går deltok Alqormozi og Wichne Pedersen på NRK Dagsnytt 18, hvor hun avsluttet med følgende beskjed til norske studenter: "Dere må være utdannet. Autoritære regimer frykter oss som kjenner våre rettigheter."

Se hele innslaget her.

Opprøret i Bahrain i 2011 omtales som «den glemte arabiske våren». Regimet i Bahrain fortsetter sine brutale metoder mot demonstranter, aktivister og journalister. Det siste året har antall sikkerhetsstyrker har økt i gatene, og gjennom anti-terror-retorikk rettferdiggjør myndighetene bruk av voldelige og undertrykkende midler.

Les mer om Studentenes fredspris.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon