Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Vil stilne kritiske stemmer: Akademisk frihet er under angrep. Også i Norge.

Politiraid på campuser i Brasil, voldelige angrep mot studenter i Sudan og forfølgelser av akademikere i Tyrkia er bare noe av det som dokumenteres i årets Free to Think-rapport.

systematiske overgrep

Rapporten, som utgis av Scholars at Risk hvert eneste år, analyserer 324 angrep mot høyere utdanning i 56 land det siste året. Flere av disse er direkte voldelige angrep begått av både statlige og uavhengige grupper, hvor det i løpet av perioden er 32 drepte studenter og akademikere.

Mange av angrepene er mer systemiske - som arrestasjoner, forsvinninger og reiseforbud for å kontrollere og stilne kritiske stemmer i akademia. Vi mener at disse angrepene er del av en større global tendens hvor også systematisk underminering av akademisk frihet utgjør en alvorlig trussel mot våre samfunn.

Brazil: kritiske stemmer får sparken

I august brant Amazonas og presidenten i Brasil, Jair Bolsonaro, kalte det «løgn». Ikke bare kalte han data fra satellittene til Brasils nasjonale romforskningsinstituttt «løgn», han sparket også direktøren for instituttet.

Angrepene på den akademiske friheten i Brasil er blitt hyppige, og har farlige konsekvenser. I Brasil har Bolsonaro tatt opp kampen mot akademikere som er uenige med ham, ikke gjennom redelig debatt, men for eksempel gjennom å oppfordre studenter til å ta lydopptak av forelesere som «indoktrinerer» studentene sine eller snakker negativt om Bolsonaros valgseier, og sende dem til ham.

I høst var professor Lynn Mario de Souza fra universitetet i Sao Pauolo i Norge på invitasjon fra Scholars at Risk Norge og SAIH. Han er svært bekymret over situasjonen for akademikere, og budsjettkuttene som spesielt rammer humaniora.

Akademikere omtales som venstrevridde og kommunister. Løsningen fra Bolsonaro er å sparke akademikere og kutte i «ulønnsomme» studier som de humanistiske, som bare «synser» og ikke skaper økonomiske vekst. At «synsingen» er kritisk til ham kommer også godt med.

ikke et enestående tilfelle

Dessverre er ikke Bolsonaro alene i sin retorikk, og heller ikke i sine politiske angrep på den akademiske friheten. I Ungarn lyktes Viktor Orban med å stenge ned kjønnsstudier i sin kamp mot «gender ideology».

Flere forskere og studenter i landet står uten jobb, studieplass og opplever trusler og trakassering for sin forskning. I Italia ba representanter for partiet til avgåtte visestatsminister Salvini, Lega Nord, Universitetet i Bologna om å fjerne en bok fra pensum fordi de hevder den er «anti-Salvini» og omtaler partiet som høyreekstremt.

SAIHs partnere er sivilsamfunnsorganisasjoner i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia som jobber for retten til høyere utdanning og akademisk frihet. Deres arbeid er ofte upopulært hos styresmaktene, og flere steder er forholdene for studenter og akademikere blitt vanskeligere.

Les også: Slik jobber SAIH internasjonalt.

verden trenger forskning

I en tid med store globale utfordringer som økt polarisering, klimakrisen, terrorisme og «fake news» er det viktigere enn noensinne med akademisk frihet og autonomi for universitetene. Verden trenger forskning for å løse de store utfordringene fremfor oss, og samfunn trenger forskere som ikke begrenses og sensureres av den til enhver tid sittende regjering.

Akademisk frihet og universitetenes autonomi er under sterkt press i mange land, og den internasjonale organisasjonen Scholars at Risk rapporter stadig om nye brudd. Vi kan ikke ta disse verdiene for gitt, selv ikke i Norge.

I Norge er vi heller ikke immune for politikere som ønsker å bruke politisk makt for å endre forskningen. Før sommeren tok innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, til orde for å kvotere inn innvandringskritiske forskere fra utlandet. Han var misfornøyd med den norske forskningen på konsekvensene av innvandring, og rettet spesielt pekefingeren mot forskere i Fafo. Helgheim har også kalt klimaforskere konspirasjonsteoretikere.

Angrepene mot akademisk frihet kommer i mange former, alvorlighetsgrader og ikke minst med mange grunner. Samtidig har de alle til felles at de er en trussel mot fri forskning, kritiske stemmer og en kunnskapsbasert politikk. Det er det siste vi trenger i verden.

Denne artikkelen var først publisert i Khrono, 4.12.2019.

Vil du støtte SAIHs arbeid for utdanning og akademisk frihet? Gi et bidrag.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon