Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Viktig fredspristildeling

- Med fare for sitt eget liv gjør ACEUs (Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios) medlemmer et arbeid vi tar som en selvfølge her i Norge, fortsetter Kathrine Sund. – De jobber for retten til utdanning, og for fredelige løsninger på den sosiale, politiske og væpnede konflikten i landet. Anerkjennelsen som følger med Studentenes Fredspris gjør det vanskeligere for dem som vil stoppe studentenes arbeid. Vi vet at internasjonal oppmerksomhet er viktig for menneskerettighetsaktivister som jobber i land hvor disse ikke respekteres. Derfor er SAIH svært glad for dagens viktige tildeling.

Situasjonen for studentaktivister i Colombia er kritisk. Aktivister blir utsatt for trakassering, urettmessig arrestasjoner og tortur, og flere har blitt drept. Mange har måttet flykte fra hus og hjem, og lever i skjul. Likevel har ACEUs aktivister utrettelig fortsatt sitt arbeid. ACEU er den største studentorganisasjonen i Colombia.

ACEUs arbeid var tema for SAIHs kampanje i 2003/2004 ”Studentkamp – trussel eller ressurs?”

Studentenes Fredspris deles ut i forbindelse med ISFiT (International Student Festival in Trondheim). Tideligere vinnere er den zimbabwiske studentorganisasjonen Zinasu (2003), Min Ko Naing og All Burma Federation of Students Unions (2001) og Antero Benedito da Silva og East Timor Student Solidarity Council (1999).

Les også Studenter i skotlina, Student-fredspris til glemt konflikt og Studenter bortført i Colombia.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon