Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Vi kan aldri være stille!

Gilbert Mutubuku er 24 år og leder ZINASU (Zimbabwe National Students Union). Første møte med studentbevegelsen ZINASU (Zimbabwe National Students Union) var på et diskusjonsforum i Harare i 2011, hvor de diskuterte utfordringer som studenter møter.

- Jeg ble tiltrukket av verdiene til ZINASU: muligheter for alle, kvalitetsutdanning, akademisk frihet og demokrati på nasjonalt nivå. Jeg ble aktiv først som medlem av SRC (Student Representative Council) ved University of Zimbabwe, deretter som nasjonal leder av ZINASU i 2013.

Farlig aktivisme Posisjonen som leder for en svært kritisk studentbevegelse i Zimbabwe har bydd på mange utfordringer, og gjort det vanskelig for Gilbert å fullføre utdannelsen.

- Det sittende regimet tolererer ikke kritikk. Det har derfor vært vanskelig for meg å fullføre studiene. Jeg har blitt utvist to ganger og mangler fremdeles et semester for å kunne fullføre bachelorgraden min. Foreldrene mine er skeptiske til aktivismen ettersom det er de som betaler skolepengene mine. Og som leder av ZINASU kan jeg bare glemme å ta en master i Zimbabwe, det er ingen institusjoner her som kommer til å ta meg inn, forteller han.

Første gang Gilbert ble utvist fra universitetet var i 2012. Da hadde han og fire andre medlemmer av ZINASU blitt suspendert for å ha brakt navnet på vise-rektoren i vanære. Grunnen til dette var at de hadde brukt et bilde av han i en kampanje for å fremme studenters rettigheter. De fem utviste studentene fikk advokatbistand fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR), som tok saken til høyesterett. Her vant de saken og studentene kunne dermed fortsette sine studier.

To år senere skulle Gilbert igjen oppleve å bli utvist. Men denne gangen ble det mer dramatisk.

- Vi hadde en demonstrasjon på Harare Polytekniske høyskole, hvor vi protesterte mot økningen i skolepenger. Politiet kom for å stanse oss, mange studenter ble banket opp. Jeg ble arrestert og det tok fire dager før jeg slapp ut. Hver halvtime ble jeg avhørt. I etterkant av dette dro de også til huset hvor foreldrene mine bor, truet dem og presset dem for å få meg til å stoppe med aktivismen, forteller han.

Studenter må aldri være stille! Gilbert har vært leder i snart to år, og nå i oktober skal det være årsmøte der ny ledelse skal velges. Med all denne motgangen han har møtt skulle man kanskje tro at han nå ønsker å trekke seg tilbake og ikke bråke så mye om politisk undertrykking og akademisk frihet. Dette avviser Gilbert kontant.

- Nei, vi kan aldri være stille! Jeg er et offer uansett om jeg er aktivist eller ikke. Jeg er et offer fordi jeg må betale skyhøye skolepenger og fordi jeg ikke får lov til å være kritisk til regjeringen. Rett er rett uansett! Vi er ikke kriminelle fordi vi protesterer. Hvis regjeringen undertrykker deg er det din oppgave å vise motstand. De kan arrestere meg, banke meg opp, de kan til og med drepe meg. Men de kan aldri arrestere, banke opp eller drepe en idé. Kampen for studenters rettigheter vil fortsette, avslutter Gilbert.

Engasjer deg! I skrivende stund foregår det igjen massive studentprotester i Zimbabwe og flere andre afrikanske land hvor ZINASU er involvert. En av de viktigste sakene studentene kjemper for er lavere studieavgifter. I flere land øker studieavgiftene stadig mer, noe som ekskluderer sårbare grupper fra å ta høyere utdanning og bidrar til å øke sosiale forskjeller. Les mer om protestene her, og følg debatten i sosiale medier og #FeesMustFall.

SAIH har jobbet i Zimbabwe siden 1980. Her støtter vi organisasjoner som ZINASU, som jobber for å fremme demokrati og studenters rettigheter. Som SAIH-Støttespiller er du med på å bedre situasjonen for studenter som Gilbert. Bli SAIH-Støttespiller i dag.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon