Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Venter zimbabwere noe godt eller forgjeves?

(image) Simba-Makoni-Rally-presidentvalg-2008 Foto Wivi Det største opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) var tidlig ute med å erklære seg selv som vinnere av president- og parlamentsvalget 2008. De underbygget påstanden med valgresultatene som ble hengt opp til offentlig skue utenfor hvert enkelt valglokale søndag morgen, dagen etter valget.

Zimbabwe Electoral Commission (ZEC)som offisielt er nedsatt for å organisere valg i Zimbabwe har enda ikke avslørt noen vinner av verken president- eller parlamentsvalg, men har i dag (31. mars) begynt å offentliggjøre valgresultater fra parlamentsvalget. ZEC sammenligner MDCs uttalelser om at de har vunnet valget med statskupp som kan få alvorlige konsekvenser for de involverte.

Det er usikkert i hvilken rekkefølge ZEC velger å avsløre valgresultatene; de synes ikke å offentliggjøre valgresultatene i forhold til hvor opptellingen gikk raskest dvs. i byene hvor opposisjonen står sterk. En av SAIHs partnere, Nigel Johnsen i Radio Dialogue, tror de offentliggjør valgresultatet strategisk, dvs. at de velger å oppgi resultatene i en rekkefølge som gir inntrykk av at styrkeforholdet mellom ZANU PF, regjeringspartiet og MDC er jevnt.

Zimbabwere er nå redde for at regjeringen nok en gang forsøker å ”stjele” resultatene fra dem. Det er vanskelig å forstå hvorfor ZEC velger å offentliggjøre resultatene sent, og stykkevis og delt. Mange tror valgopptellingen er ferdig for lenge siden ettersom de første resultatene var klare allerede 23.00 på selveste valgdagen.

Les mer om valget og følg oppdateringer her:

http://www.zimbabwesituation.com/

http://english.aljazeera.net/English/

http://www.bbc.co.uk/

http://www.sokwanele.com/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon