Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Valget i Zimbabwe 29. mars

(image) Presidentkandidat Simba Makoni under et "rally" den 2. Mars 2008 foto: Wivi Engen Det er knyttet stor spenning til hva som vil bli utfallet av valgene som skal avholdes 29. mars i år. Tre kandidater stiller til valg: Robert Mugabe som har sittet ved makten siden 1980. Simba Makoni, tidligere finansminister i en Zanu PF regjering og medlem av ZANU PF politburo fram til februar i år og Morgan Tsvangirai, lederen av opposisjonspartiet MDC. For å seire i første runde må en av kandidatene vinne over 50 % av stemmene. Hvis ingen av kandidatene vinner et absolutt flertall i første valgrunde vil de to kandidatene som mottar flest stemmer stille i andre og avgjørende valgrunde. Spenningen er knyttet til det faktum at tre seriøse kandidater gjør det mulig at ingen av kandidatene vinner et absolutt flertall i første valgrunde. Det er første gang Zimbabwere står ovenfor en slik situasjon etter at direkte valg av president ble innført i Zimbabwe.

(image) Nigel Johnsen, lederen av SAIHs partner i Zimbabwe Radio Dialogue mener at vi ikke bør ta for gitt at Mugabe vil vinne denne gangen og ser for seg følgende scenarioer.

Scenario 1: Tsvangirai eller Makoni vinner første runde, men Mugabe ”stjeler” valget, vinner med over 50 % og blir erklært vinner.

Scenario 2: Mugabe vinner flest stemmer i første valgomgang, men ikke absolutt flertall og erklærer seg selv som vinner uten å gjennomføre en andre valgrunde.

Vil MDC i disse tilfellene protestere i gatene? Opposisjonspartiet holdt seg i ro etter valget i 2005 selv om de erklærte valget som stjålet fra dem. Er MDC bedre forberedt og organisert i 2008? Dersom de velger å demonstrere vil de uniformerte styrker, politi og hær, være villig til å skyte på sine landsmenn. Det er mye som tyder på at mellomledelsen og de under er lei av den økonomiske situasjonen i landet og ønsker endring. Scenario 3: Ingen av de tre kandidatene vinner et absolutt flertall i første valgrunde, Mugabe vinner flere stemmer enn de to andre kandidatene og andre valgrunde blir gjennomført.

Vil Mugabe og hans tilhengere være villige til å bruke mer vold for å sikre seg seieren i andre valgrunde?

Scenario 4: Ingen av kandidatene vinner absolutt flertall i første valgrunde og Mugabe blir nummer to etter Tsvangirai eller Makoni og det arrangeres en andre valgrunde.

Vil Mugabe akseptere en valgrunde nummer to og hvis ja, vil hans metoder bli mer voldelig.

Scenario 5: Ingen av kandidatene vinner absolutt flertall i første valgrunde og Mugabe blir nummer tre etter Tsvangirai eller Makoni. Det blir en andre valgrunde med Tsvangirai og Makoni.

Vil Mugabe akseptere et slikt resultat eller vil han benytte seg av sitt maktapparat for å beholde makten.

Hvis ikke Mugabe aksepterer valgresultatet vil MDC protestere åpenlyst. Velger MDC denne taktikken, vil uniformerte styrker være villige til å skyte sine landsmenn?

Scenario 6: Tsvangirai eller Makoni vinner et absolutt flertall i første valgomgang.

Vil Mugabe akseptere å tape?

Dersom han nekter å godta dette valgresultatet vil han få støtte fra de uniformerte styrkene?

Det er vanskelig å spå om en av disse scenarioene vil bli en realitet etter valget 29. mars. Zimbabwere øyner som vanlig håp før valget, men det er ulike syn på om det er mulig å endre politisk ledelse gjennom valg i dagens Zimbabwe. Det meldes imidlertid om at folk både på landsbygda og i byene har fått nok og at de ikke lenger er redde for å vise sin misnøye med Mugabe og den sittende regjering. Spørsmålet er om dette sinnet og misnøyen vil kunne føre til endring av politisk ledelse gjennom stemmeseddelen 29. mars? For selv om den åpenlyse volden synes å være mindre utstrakt enn ved tidligere valg meldes det om ulike former for forberedelser til å jukse med stemmesedlene på valgdagen. Når vi legger til at valgopplæringen har vært dårlig, nye valgkretser har blitt opprettet og det ikke er mindre enn fire valg som skal holdes samtidig vil det være rom for forvirring hos den ordinære velger.

Spekulasjonenes tid er snart forbi for 29. mars går Zimbabwere til valg og vi vil se om noen av våre spådommer blir en realitet. Godt valg!

Nigel Johnsen er leder for SAIHs partner Radio Dialogue

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon