Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Vær kritiske!

Rundt 35 mennesker var mandag morgen samlet på kafeen Internasjonalen i Oslo sentrum for å markere at årets SAIH-kampanje er i gang. Årest kampanje handler om vårt bilde av Afrika, og viktigheten av at studenter og akademikere både er kritiske mottakere av de inntrykk de mottar gjennom media, bistandsmiljøet og akademia, og selv bidrar til å nyansere debatten om og Afrika. (image) Kamilla Stølen, nestleder i SAIH og leder for kampanjen, minnet de frammøtte om at til tross for at vårt bilde av Sør har vært gjenstand for mange diskusjoner opp gjennom årene, trengs denne debatten dessverre fortsatt. Hun presiserte viktigheten av å være kritisk til de ulike kanalene vi mottar informasjon fra, da de alle har sine egne agendaer, og minnet om studenter og akademikeres særegne rolle som endringsaktører i samfunnet, og deres ansvar for forandring og kritisk holdning til informasjonen man mottar.

(image) Thore Hem, påtroppende debattredaktør i Bistandsaktuelt, snakket om hvor viktig det er å se bak bildene som lages av Afrika, og se hvert enkelt menneske. - Jeg er kjemperedd for at bistand kan underbygge "de andres" misérie, sa Hem, og pekte på at bistandsorganisasjoner lett kan underbygge det allerede eksisterende bildet av Sør som fattig. - Og er man fattig med én gang man ikke ligner på oss? Vi ser alt med basis i vår egen identitet og forventninger. Elendighetsbildet kan smitte - det er viktig å fokusere på det som finnes, ikke hva som mangler, mente Hem.

Anna Musonda Phiri, direktør for SAIHs partnerorganisasjon Youth Media i Zambia, snakket om Afrika som en selvhevdelse av Vesten. Den fremstillingen media og bistandsorganisasjoner velger av Afrika; som et kontinent med sult, krig og korrupsjon, er samtidig en måte å si noe om hvordan de ønsker at Norge og Vesten skal fremstilles. (image) Afrika blir et motstykke til Vesten og på den måten bekreftes et positivt bilde av oss selv som eksempelvis et kontinent med fred, frihet og demokrati. Et negativt bilde av Afrika brukes på denne måten som en selvhevdelse av Vesten. Og en nyansert framstilling av Afrika kan oppfattes som en trussel mot Vestens forestilling om seg selv som ’det gode kontinent’. På bakgrunn av dette kan man si at for å fremstille et annet og mer nyansert bilde av Afrika, må Vesten tørre å bryte med denne måten å framstille seg selv på – som en motsats til Afrika.

Phiri påpekte også at det ligger et ansvar på hver enkelt til å oppnå et nyansert bilde av Afrika i dag. I den sammenhengen har studenter en god mulighet til nettopp å stille spørsmål, skape debatt og skaffe nyansert informasjon for å oppnå dette. Verken Vesten eller Afrika lever i isolasjon og er derfor avhengig av hvilke forestillinger som skapes av hverandre.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon