Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Væpna konflikt og angrep ytringsfrihet truer forskere og studenter globalt

- Det er et grimt bilde som tegnes i årets Free to Think-rapport. De mange angrepene mot høyere utdanning er også angrep på deg og meg, fordi de frarøver samfunnene våre kunnskap og løsninger på problemer som påvirker oss alle, sier Hector Ulloa, leder i SAIH.

I rapporten analyseres angrep som fant sted mellom 1. september 2021 og 31. august 2022. Den understreker også at man må anta store mørketall. Scholars at Risk, som er et globalt nettverk for beskyttelse av akademisk frihet, har det siste året fått rekordmange henvendelser fra forskere og studenter i behov av beskyttelse.

- Dette kjenner vi oss dessverre igjen i. Det samme så vi i årets prosess for å nominere til det norske beskyttelsesprogrammet for studentaktivister, Students at Risk, sier Ulloa.

Studenter som hever stemmen særlig utsatt

I tillegg til angrep knytta til væpna konflikt, som i Ukraina, Afghanistan, Myanmar og Etiopia, peker Free to Think-rapporten også på voldelige angrep mot høyere utdanning i form av terror-angrep eller trusler om væpna angrep, med Nigeria, Pakistan og USA som eksempler.

Men det er angrep mot studenters ytringsfrihet som peker seg særlig ut – de utgjør 41 % av tilfellene som analyseres i rapporten.

- Studenter er ofte blant de som er først ute å heve stemmen når samfunn går i feil retning. Vi har sett det i alt fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens protester i Russland, Iran og Zimbabwe. Studentaktivister er særlig utsatt i en verden hvor autoritære krefter er i fremmarsj, sier Ulloa.

- Denne utviklingen viser hvor viktig det er å beskytte studentaktivister, forskere og akademisk frihet. Stater må være tydelige i beskyttelse av akademisk frihet og fordømmelse av angrep. Og akademikere og studenter må stå tydelig opp i solidaritet. Angrepene må ikke bli normalen – de må stoppe, sier Ulloa.

Ifølge V-Dem Institute bor 70% av verdens befolkning nå i autokratier – mange av dem diktaturer.

Hele rapporten fra Scholars at Risk kan leses her. SAIH ga i 2021 ut en rapport som pekte på hvordan autoritære ledere kriminaliserer studenters engasjement i et forsøk på å stilne protest.

I kampanjen The D**ktators setter SAIH søkelys på autoritær utvikling, blant annet ved å dele ut gratis kondomer med bilde av Putin og andre diktatorer på, med slagordet: Protecting students against d**ktators and other diseases.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon