Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utviste studenter får fullføre utdannelsen i Norge

Bak ordningen står norske studentorganisasjoner og Utenriksdepartementet. Den gir studentaktivister som er blitt utvist fra lærestedet i hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement, mulighet til å fullføre studiene sine i Norge.

Denne uken ankom de første studentene sine studiesteder i Oslo, Tromsø, Nordland, Bodø og Bergen. De kommer fra Egypt, Libya, Etiopia, Gambia, Libanon, Swaziland, Tyrkia, Kirgisistan og Palestina.

Mellom januar 2011 og mai i år er det registrert 333 angrep i 65 land mot universiteter og høyskoler, ifølge en rapport fra Scholars at Risk.

– I autoritære regimer brukes trusler om vold, fengsling og utvisning aktivt for å kvitte seg med politisk aktive studenter, sier leder Nicklas Poulsen Viki i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Sammen med Norsk studentorganisasjon har SAIH arbeidet i to år for å realisere prosjektet. En pilotordning på to år finansieres nå av Utenriksdepartementet og omfatter ti studenter. (©NTB)

Les mer om rapporten Free to think (2015) fra Scholars at Risk, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon