Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utskjelt TV-reklame ble årets verste innsamlingsvideo

Tirsdag kveld ble vinnerne av årets Rusty Radiator Awards ble annonsert på den offisielle seremonien i Oslo. Den norske favoritten «Ville du gitt jakken din til Johannes» av SOS Barnebyer nådde nesten til topps for sin kreative innsamlingsvideo.

Sør-afrikanske Feed A Child har tidligere i høst fått mye negativ kritikk for sin video «Save A Child», som etter kort tid ble tatt av tv-skjermene. Den sammenlignet fattige barn med hunder og ble stemplet som svært rasistisk og misvisende.

- Denne videoen er et eksempel på at en god sak og en stor innsamlingskampanje kan tas i fullstendig gal retning. Rasisme er ikke bare noe som fantes for 200 år siden, det er høyst til stede både i Sør-Afrika og vestlige land den dag i dag, sier Kristoffer Kinge, SAIHs nestleder og prosjektleder for årets prisutdeling.

Redd Barna Storbritannias «Most Shocking Second A Day Video" er del av en kampanje for arbeidet organisasjonen gjør i Syria, og viser en britisk jente som filmes i små sekunder av hennes liv, som går fra lek til krig og mareritt. Før den ble nominert til årets prisutdeling hadde den blitt hyllet som svært overbevisende, med over 40 millioner visninger på YouTube.

- På samme måte som SOS Barnebyers bidrag, tar årets vinner en pågående konflikt hjem til oss, og gjør den forståelig. Den utfordrer tankegangen om at det er «de andre» som lider, og fokuserer heller på det universelle i lidelse og medfølelse. Denne videoen har vært min klare favoritt, sier Kinge.

Se bilder fra den røde løperen og prisutdelingen:

Internasjonal oppmerksomhet og debatt

Det er andre gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen. De nominerte er plukket ut av en internasjonal fagjury, mens vinnerne er kåret gjennom en åpen internettavstemning. Folk fra flere deler av verden har stemt på sine favoritter de siste ukene.

Både prisutdelingen og SAIHs populære satirevideoer om bistandskommunikasjon har fått bred oppmerksomhet internasjonalt, og er også blitt koblet opp rundt debatten om den nye, utskjelte Band Aid-låten.

- Både årets Band Aid-låt og de nominerte til Rusty-kategorien illustrerer hvordan skadelige stereotypier lever i sitt beste velgående. Målet med prisutdelingen er å få slutt på svartmalende innsamlingsvideoer som spiller på fordommer, sier Kinge.

Jurymedlemmene Rosebell Kagumire fra Uganda, kåret til en av verdens 200 fremste unge ledere av World Economic Forum i 2013, og David Girling, anerkjent britisk forsker på sosiale medier og utvikling, annonserte årets vinnere under seremonien i Oslo tirsdag kveld.

Se alle årets nominerte her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon