Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utskjelt TV-reklame ble årets verste innsamlingsvideo

Tirsdag kveld ble vinnerne av årets Rusty Radiator Awards ble annonsert på den offisielle seremonien i Oslo. Den norske favoritten «Ville du gitt jakken din til Johannes» av SOS Barnebyer nådde nesten til topps for sin kreative innsamlingsvideo.

Sør-afrikanske Feed A Child har tidligere i høst fått mye negativ kritikk for sin video «Save A Child», som etter kort tid ble tatt av tv-skjermene. Den sammenlignet fattige barn med hunder og ble stemplet som svært rasistisk og misvisende.

- Denne videoen er et eksempel på at en god sak og en stor innsamlingskampanje kan tas i fullstendig gal retning. Rasisme er ikke bare noe som fantes for 200 år siden, det er høyst til stede både i Sør-Afrika og vestlige land den dag i dag, sier Kristoffer Kinge, SAIHs nestleder og prosjektleder for årets prisutdeling.

Redd Barna Storbritannias «Most Shocking Second A Day Video" er del av en kampanje for arbeidet organisasjonen gjør i Syria, og viser en britisk jente som filmes i små sekunder av hennes liv, som går fra lek til krig og mareritt. Før den ble nominert til årets prisutdeling hadde den blitt hyllet som svært overbevisende, med over 40 millioner visninger på YouTube.

- På samme måte som SOS Barnebyers bidrag, tar årets vinner en pågående konflikt hjem til oss, og gjør den forståelig. Den utfordrer tankegangen om at det er «de andre» som lider, og fokuserer heller på det universelle i lidelse og medfølelse. Denne videoen har vært min klare favoritt, sier Kinge.

Se bilder fra den røde løperen og prisutdelingen:

Internasjonal oppmerksomhet og debatt

Det er andre gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen. De nominerte er plukket ut av en internasjonal fagjury, mens vinnerne er kåret gjennom en åpen internettavstemning. Folk fra flere deler av verden har stemt på sine favoritter de siste ukene.

Både prisutdelingen og SAIHs populære satirevideoer om bistandskommunikasjon har fått bred oppmerksomhet internasjonalt, og er også blitt koblet opp rundt debatten om den nye, utskjelte Band Aid-låten.

- Både årets Band Aid-låt og de nominerte til Rusty-kategorien illustrerer hvordan skadelige stereotypier lever i sitt beste velgående. Målet med prisutdelingen er å få slutt på svartmalende innsamlingsvideoer som spiller på fordommer, sier Kinge.

Jurymedlemmene Rosebell Kagumire fra Uganda, kåret til en av verdens 200 fremste unge ledere av World Economic Forum i 2013, og David Girling, anerkjent britisk forsker på sosiale medier og utvikling, annonserte årets vinnere under seremonien i Oslo tirsdag kveld.

Se alle årets nominerte her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon