Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utplassering hos SAIH

Jeg går i 9. klasse på Ringebu Ungdomsskole og vi er så heldige at vi, både i 9. og 10., får en uke utplassering et valgfritt sted, som forberedelse til arbeidslivet.

SAIH var aktuelt helt fra starten av, både fordi onkelen min jobber her og fordi jeg synes temaene de jobber med er veldig interessante.

De dagene jeg har vært her har jeg blant annet fått delta på forskjellige møter. Ett møte om hva alle hadde fått gjort forrige uke og det de skulle gjøre den uka jeg var her, og ett hvor de snakket om hva som skulle skje på Stortinget på torsdag.

Mandag 18. mai fikk jeg være med på seminar på Miljøhuset hvor kampanjen mot palmeolje ble diskutert. Der lærte jeg mye nytt om både kampanjen og om selve palmeoljen. Kjente politikere og ledere fra forskjellige organisasjoner var også til stede og det gjorde det enda mer interessant.

Jeg har innimellom, mens jeg har ventet på flere arbeidsoppgaver, lest om SAIH's historie, forskjellige rapporter og kampanjer. Rapportene om situasjonen i okkuperte Vest-Sahara og hvordan Oljefondet investerer i selskaper i Colombia og Guatemala som bidrar til å krenke urfolks rettigheter er tankevekkende.

Jeg har blitt godt informert om det SAIH arbeider med; bistand, politisk påvirkning og informasjon.

De ulike organisasjonene SAIH samarbeider med i Sør er viktige og jeg ble fortalt om alle temaene de forskjellige jobber med, som for eksempel høyere utdanning, urfolk og afroetterkommere, kjønn og likestilling.

Politisk påvirkning var personlig det jeg synes virket mest spennende, antageligvis fordi jeg er veldig opptatt av politikk. Jeg ble forklart hvordan SAIH jobber for å påvirke norsk politikk, noe jeg er syns er bra siden jeg som sagt syns temaene de jobber med er interessante og de fortjener enda mer oppmerksomhet i politikken.

Informasjonsarbeidet virket også veldig gøy. De lager videoer og plakater til kampanjer, ofte med mye humor, men med viktige budskap.

Torsdag 21. mai fikk jeg være med til Stortinget på seminar for integrering av respekt for menneskerettigheter i finanssektoren. SAIH arrangerte dette arrangementet sammen med Norsk Folkehjelp, Regnskogfondet og ForUM (Forum for Utvikling og Miljø). Partiene Ap, SV, Venstre, Krf og Senterpartiet var også med på å arrangere. I panelet satt ledere fra blant annet Etikkrådet mens i salen var blant annet Hans Olav Syversen fra KrF og Snorre Valen fra SV. Jeg fikk tatt en prat med Snorre før seminaret startet og som SU'er var det veldig stas. Siden alle partiene som er nevnt over har sagt seg enige i forslaget blir det flertall på Stortinget, og det er fantastisk bra. Dette seminaret var lærerikt selv om alt foregikk på ganske komplisert engelsk.

Andre oppgaver jeg har fått har vært litt rydding på kontorene og makulering av papir. På onsdag satt jeg en stund med systematisering av tall fra årsrapporter fra lokallag.

Uken i SAIH har vært veldig lærerik og jeg har fått vært med på mye forskjellig. Jeg er veldig glad jeg valgte SAIH som arbeidsplass disse dagene.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon