Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Uten utdanning lever mennesket i mørke

(image) "Educação para libertação" - "utdanning for frigjøring" på portugisisk. Carmen Guerreiro (25) fra Brasil. Foto: Privat.
- Jeg kommer fra et land hvor utdanning utgjør en stor del av hva som hindrer mennesker fra bedre livskvalitet. Derfor vil jeg si at utdanning og frigjøring går hånd i hånd. Utdanning bryter en ond sirkel: Uten utdanning lever mennesket nærmest i mørke. Og de kontrolleres lett av institusjoner, styresmakter, religion og penger.

- Hvordan kan situasjonen for utdanning bli bedre?

- De fleste land bruker mer penger på å forurense miljøet, krige og ødelegge skoger, enn de bruker på utdanning. Det handler om prioritet. Hvis folk flest ikke synes fokus på utdanning er relevant, så vil ikke styresmaktene se på det som en nøkkel til utvikling, og NGOene får ingen støtte. Hvordan kan vi da få til en endring? Jeg tror også utdanning må følge mer med i tiden. Gode intensjoner er ikke alltid nok - like viktig er det at studenter identifiserer seg med fagene og læremetodene.

- Hvordan kan du som enkeltperson bidra til utdanning for frigjøring?

- Som journalist er min jobb å spre informasjon. På mange måter er dette belærende. Nettsiden min ble designet for å dele informasjon om bærekraftighet og hvordan vi kan ta saken i våre egne hender i stedet for å vente på selskap og regjeringer til å gjøre noe. Endring skapes av enkeltpersoner, det er disse som kan forandre tankemåter i miljøet rundt dem. Så min jobb er å snakke med spesialister som kan dele deres kunnskap om hvordan vi kan styrke mennesker til å kjempe for endring.

Klikk her / her for å komme til Carmens nettsted (på portugisisk).

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon