Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utdanning egne premisser

Les også: "For meg betyr utdanning for frigjøring en bedre fremtid for Bolivias befolkning."

- Det var veldig spesielt å personlig møte de menneskene som opplever en positiv og befriende forskjell i livet, takket være utdannings- og stipendprogrammene som SAIH støtter, sier Alberto Valiente Thoresen, som nylig kom hjem fra sin første prosjektreise for som programrådgiver for Bolivia i SAIH.

(image) SAIHs nestleder Kirsten Hov og programrådgiver Alberto Valiente Thoresen i Bolivia.

Sammen med nestleder Kirsten Hov besøkte blant annet FUNPROEIB Andes, som jobber for å styrke urfolks deltagelse i utdanningssektoren. Her fikk de være med på avslutningsseremonien til to av FUNPROEIBs masterprogram i tospråklig og interkulturell utdanning. Syv studenter har mottatt stipend fra SAIH for å kunne fullføre masterprogrammet. Samme dag ble også avslutningsseremonien for de 91 studentene ved studieprogrammet i urspråket quechua avholdt. Studentene har produsert egne tekster på quechua, som har blitt publisert og presentert under seremonien. Quechua er sammen med aymara ett av de mest brukte urfolksspråkene i Bolivia.Begge studieprogrammene til FUNPROEIB Andes er et samarbeid med det offentlige universitetet i Cochabamba.Spennende tid i venteSAIH har siden 1993 hatt fokus på kampen for urfolksrettigheter i arbeidet i Bolivia. Fra 2009 til 2012 fokuserer SAIH på urfolksungdoms rett til relevant og god utdanning og urfolksungdom deltagelse og påvirkningskraft i samfunnet.- Det er mye politisk aktivitet og engasjement i Bolivia rundt de sakene som SAIH fokuserer på. Det virker som den største utfordringen nå er å klare å anvende i praksis de formelle politiske endringene som har foregått i det siste. I denne prosessen er samspillet mellom offentlige institusjoner, det sivile samfunn og internasjonale solidaritetsorganisasjoner avgjørende. Det er ingen oppskrift som forteller det bolivianske samfunn hvordan dette skal gjøres, og det er spennende å følge med på nært hold i disse prosessene, sier Alberto.

Les mer om SAIH i Bolivia!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon