Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Utdanning er grunnlaget for demokrati og velferd

(image) 1) Hva forbinder du med “utdanning for frigjøring”?– Ulike mennesker, like muligheter. Kunnskap er makt. Det er ikke uten grunn at nettopp utdanning for arbeiderklassens barn det sentrale da Marcus Thrane organiserte de første arbeiderforeningene i Norge rundt 1850. Gjennom utdanning og kunnskapsbygging skulle den tids privilegiesamfunn brytes. Det gjelder fortsatt. Utdanning er grunnlaget for et demokrati og et velferdssamfunn der alle kan delta på likefot.

2) Hvordan kan situasjonen for utdanning bli bedre? – Ved å erkjenne at en utdannet befolkning kommer hele samfunnet til gode. Den beste investeringen vi kan gjøre i et samfunn, er å investere i mennesker – i deres hoder og hender. Det gjelder i Norge og i resten av verden. Utdanning er viktig for helse, livskvalitet, næring, økonomi og kultur.

3) Hvordan kan DU bidra til utdanning for frigjøring?– Jeg er opptatt av å fordele utdanningsgodet til flere, også i Norge: Sjansen for at du ikke gjennomfører videregående opplæring er størst hvis du har foreldre som ikke har gjennomført selv. De som ikke gjennomfører, er mer sårbare for arbeidsledighet og uførhet. Slik reproduseres sosiale forskjeller. Derfor er det så viktig for meg at flere gjennomfører videregående opplæring. I et globalt perspektiv er jeg opptatt av at retten til utdanning blir prioritert i utviklingspolitikken. Utviklingsminister Erik Solheim og jeg samarbeider om å synliggjøre betydningen av skole og utdanning for fattige land og fattige mennesker.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon