Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ut av ørkenen

2010(image) -05-12 http://universitas.no/nyhet/54940/ut-av-orkenen/

– Vi har revurdert situasjonen, og kommet til den konklusjonen at vi vil avstå fra ytterligere aktiviteter under den nåværende politiske situasjonen i landet, sier Einar Foss, daglig leder i Fugro Geoteam.

I et brev til Utenriksdepartementet opplyser Fugro om at avgjørelsen kommer etter intenst pressarbeid fra Støttekomiteen for Vest-Sahara. Seismikkselskapet konsulterte også ulike interessegrupper og organisasjoner, før de tok en beslutning.

Universitas har skrevet om selskapets bedrifter i Vest-Sahara flere ganger etter at de i fjor høst profilerte seg under arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo. Kritikken har gått på at aktiviteten selskapet bedrev var i direkte konflikt med Utenriksdepartementets anbefalinger.

LES OGSÅ: UiO mangler etikkpolitikk

– Resolutt rektor

Studentenes- og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) er meget fornøyde med Fugros beslutning.

– Først og fremst er det et bevis på at Fugro lytter til kritikken, og også på at det nytter å engasjere seg, sier Erik Schreiner Evans fra SAIH Blindern.

Likevel mener han at er det i overkant optimistisk å slutte at Fugro har blitt mer opptatt av sin etiske profil, ut ifra denne avgjørelsen alene.

– Du drar det nok litt langt om du tror at de plutselig har utviklet en samvittighet. At NHO-presidenten måtte gå på grunn av en sak i samme område med visse likhetstrekk, kan nok ha bidratt i saken, sier han.

Samtidig vil han ikke undergrave rollen UiO-rektor Ole Petter Ottersen har spilt i prosessen. Etter å ha fått krass kritikk da han lot Fugro rekruttere på Arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo i fjor høst, nektet han dem å stille på et lignende arrangement i februar. Selv om rektoren på tidspunktet var uklar på hva eksklusjonsavgjørelsen bygde på, kan den harde linjen nå ha båret frukter.

– Dette viser hvor virkningsfullt det kan være med en klar etisk politikk fra universitetets side. Det viser også behovet for en mer generell etisk plattform, som de jo har lovet at skal komme, sier Evans.

Foreløpige retningslinjer

Ottersen selv sier at universitetet på nåværende tidspunkt kun følger et sett med foreløpige retningslinjer, selv om arbeidet med en mer generell plattform er på vei.

– Vi holder på med et større arbeid, men som jeg har påpekt før, har vi ikke mulighet til å sjekke hva hvert enkelt firma foretar seg. Vi er nødt til å bruke ekstern ekspertise for å sjekke firmaene vi befatter oss med. Så vidt jeg vet er det sånn man jobber ved alle institusjoner, sier Ottersen.

Tekst: Emil Flatø, Universitas.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon