Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ut av ørkenen

2010(image) -05-12 http://universitas.no/nyhet/54940/ut-av-orkenen/

– Vi har revurdert situasjonen, og kommet til den konklusjonen at vi vil avstå fra ytterligere aktiviteter under den nåværende politiske situasjonen i landet, sier Einar Foss, daglig leder i Fugro Geoteam.

I et brev til Utenriksdepartementet opplyser Fugro om at avgjørelsen kommer etter intenst pressarbeid fra Støttekomiteen for Vest-Sahara. Seismikkselskapet konsulterte også ulike interessegrupper og organisasjoner, før de tok en beslutning.

Universitas har skrevet om selskapets bedrifter i Vest-Sahara flere ganger etter at de i fjor høst profilerte seg under arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo. Kritikken har gått på at aktiviteten selskapet bedrev var i direkte konflikt med Utenriksdepartementets anbefalinger.

LES OGSÅ: UiO mangler etikkpolitikk

– Resolutt rektor

Studentenes- og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) er meget fornøyde med Fugros beslutning.

– Først og fremst er det et bevis på at Fugro lytter til kritikken, og også på at det nytter å engasjere seg, sier Erik Schreiner Evans fra SAIH Blindern.

Likevel mener han at er det i overkant optimistisk å slutte at Fugro har blitt mer opptatt av sin etiske profil, ut ifra denne avgjørelsen alene.

– Du drar det nok litt langt om du tror at de plutselig har utviklet en samvittighet. At NHO-presidenten måtte gå på grunn av en sak i samme område med visse likhetstrekk, kan nok ha bidratt i saken, sier han.

Samtidig vil han ikke undergrave rollen UiO-rektor Ole Petter Ottersen har spilt i prosessen. Etter å ha fått krass kritikk da han lot Fugro rekruttere på Arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo i fjor høst, nektet han dem å stille på et lignende arrangement i februar. Selv om rektoren på tidspunktet var uklar på hva eksklusjonsavgjørelsen bygde på, kan den harde linjen nå ha båret frukter.

– Dette viser hvor virkningsfullt det kan være med en klar etisk politikk fra universitetets side. Det viser også behovet for en mer generell etisk plattform, som de jo har lovet at skal komme, sier Evans.

Foreløpige retningslinjer

Ottersen selv sier at universitetet på nåværende tidspunkt kun følger et sett med foreløpige retningslinjer, selv om arbeidet med en mer generell plattform er på vei.

– Vi holder på med et større arbeid, men som jeg har påpekt før, har vi ikke mulighet til å sjekke hva hvert enkelt firma foretar seg. Vi er nødt til å bruke ekstern ekspertise for å sjekke firmaene vi befatter oss med. Så vidt jeg vet er det sånn man jobber ved alle institusjoner, sier Ottersen.

Tekst: Emil Flatø, Universitas.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon