Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

University of Zimbabwe stengt

(image) Den økonomiske hengemyren som Zimbabwe nå befinner seg i, har særdeles negative konsekvenser for studentene i Zimbabwe. Den zimbabwiske dollaren er ikke lenger verdt papiret den er trykt på. Leger og sykepleiere betales i amerikanske dollar og nå har også lærere blitt lovet lønn i amerikanske dollar. Etter at Universitetet - i likhet med det øvrige skolesystemet - har vært mer eller mindre stengt siden juni i fjor, ble universitetet erklært gjenåpnet i januar. Samtidig innførte den sittende regjering eksamensavgifter og nye skoleavgifter. Daværende finansminister uttalte: ”Studenten både kan og må betale alle avgifter i amerikanske dollar.” Studentbevegelsen reagerte umiddelbart med å lansere en motkampanje. Med en arbeidsledighet på 94 % og over 70 % av befolkningen som trenger mattilskudd er det ikke mulighet for en student å oppdrive 400 amerikanske dollar. I tillegg var det faglig svært utfordrende for studentene å skulle avlegge eksamen når det ikke hadde vært undervist på universitetet det siste halve året. Studentene boikottet eksamen, sendte et protestskriv til parlamentet og lagde et felles opprop med en rekke studentbevegelser samtidig som det også ble gjennomført en rekke fredlige demonstrasjoner. Under en av de største demonstrasjon den 3. februar brukte politiet tåregass og arresterte over 70 studenter. Alle er nå løslatt. Ingen er blitt tiltalt. Dette er bare en episode i en lang rekke av overgrep, som er blitt gjort mot studenter. Studentbevegelsen er opprørt over den vedvarende brutaliteten fra politiet. Den 9. februar ble universitet igjen stengt av ledelsen. ZINASU oppgir at fortsatt er ¾ av alle høyere utdanningsinstitusjoner er stengt. I felles opprop skriver student bevegelsene i Zimbabwe: ”Hjerteskjærende nok vil den offisielle og uansvarlige dollariseringen av utdanningen i landet føre til at flere ikke får fullført utdannelsen sin og risikere dermed fremtiden til en hel generasjon. Dette vil gi et alvorlig utdanningsunderskudd i landet. Og en nasjon uten utdannelse har ingen fremtid.”

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon