Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

University of Zimbabwe stengt

(image) Den økonomiske hengemyren som Zimbabwe nå befinner seg i, har særdeles negative konsekvenser for studentene i Zimbabwe. Den zimbabwiske dollaren er ikke lenger verdt papiret den er trykt på. Leger og sykepleiere betales i amerikanske dollar og nå har også lærere blitt lovet lønn i amerikanske dollar. Etter at Universitetet - i likhet med det øvrige skolesystemet - har vært mer eller mindre stengt siden juni i fjor, ble universitetet erklært gjenåpnet i januar. Samtidig innførte den sittende regjering eksamensavgifter og nye skoleavgifter. Daværende finansminister uttalte: ”Studenten både kan og må betale alle avgifter i amerikanske dollar.” Studentbevegelsen reagerte umiddelbart med å lansere en motkampanje. Med en arbeidsledighet på 94 % og over 70 % av befolkningen som trenger mattilskudd er det ikke mulighet for en student å oppdrive 400 amerikanske dollar. I tillegg var det faglig svært utfordrende for studentene å skulle avlegge eksamen når det ikke hadde vært undervist på universitetet det siste halve året. Studentene boikottet eksamen, sendte et protestskriv til parlamentet og lagde et felles opprop med en rekke studentbevegelser samtidig som det også ble gjennomført en rekke fredlige demonstrasjoner. Under en av de største demonstrasjon den 3. februar brukte politiet tåregass og arresterte over 70 studenter. Alle er nå løslatt. Ingen er blitt tiltalt. Dette er bare en episode i en lang rekke av overgrep, som er blitt gjort mot studenter. Studentbevegelsen er opprørt over den vedvarende brutaliteten fra politiet. Den 9. februar ble universitet igjen stengt av ledelsen. ZINASU oppgir at fortsatt er ¾ av alle høyere utdanningsinstitusjoner er stengt. I felles opprop skriver student bevegelsene i Zimbabwe: ”Hjerteskjærende nok vil den offisielle og uansvarlige dollariseringen av utdanningen i landet føre til at flere ikke får fullført utdannelsen sin og risikere dermed fremtiden til en hel generasjon. Dette vil gi et alvorlig utdanningsunderskudd i landet. Og en nasjon uten utdannelse har ingen fremtid.”

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon