Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Unges stemmer blir ikke hørt»

I anledning 2015, året hvor Tusenårsmålene skal oppnås og nye bærekraftsmål skal settes, spør vi ulike 20-åringer i våre partnerland om deres tanker om framtiden.

Navn: Jhon Kevin Yucra (20)

Bakgrunn: Var fram til i fjor nasjonal leder i NATS, en organisasjon for barn og ungdom som arbeider. Bor i gruvebyen Huanuni med mor og en søster på 18 år. Har jobbet siden han var 8 år, som rørlegger- og elektrikerassistent i gruvene. Studerer nå gastronomi i nabobyen Oruro og arbeider på et konditori i Huanuni.

- Hva brenner du for?

- Barn og unges deltakelse i samfunnet er viktig. Jeg vil hjelpe og bevisstgjøre folk slik at de åpner øynene. Livet er ikke enkelt, men det er verdt det! Jeg vil kjempe for folk som ikke har så mye. Vi har sett framgang de siste årene for barn og ungdom i Bolivia. Ungdomsloven har blitt vedtatt. Barn og ungdom deltar mer. Men stemmene deres blir ofte ikke hørt, de er bare med som tilhørere. Vi lever i et voksensentrert samfunn. Vi får ikke det rommet vi trenger, de voksne sier at vi mangler erfaring.

- Hva er ditt håp for framtida?

-Håpet mitt er at de voksne kan ha tro på ungdommen. At de unge får en større plass i samfunnet vårt, og at vi kan bygge et bedre land.

- Hva mener du FN og verdens ledere bør legge vekt når de nye bærekraftsmålene skal bestemmes senere i år?

- Det mangler fortsatt mye på at vi som er barn og ungdom blir akseptert i samfunnet, og arbeid som gjør at ungdom kan ta mer ansvar. Utdanning er viktig. Skolen må bli bedre, mer praktisk, ikke bare teoretisk. Det er for eksempel viktig at skolen underviser om seksuelle og reproduktive rettigheter, tenåringsgraviditet er et stort problem i dag.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon