Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Unge afrikanske ledere møtte Obama

(image) Masimba ble nominert for sitt engasjement for studentrettigheter og demokrati. Da Masimba begynte på mediestudier ved Midlands University i 2000 ble han også aktiv i studentpolitikken. Etter to år i studentpolitikken ble han utvist fra universitetet. På den tiden ble flere og flere studenter utvist og studentorganisasjonen ZINASU så et stadig voksende behov for å hjelpe de utviste studenter. I den perioden bodde Masimba i et hus sammen med mange andre utviste studenter. De fortalte sine historier om engasjement for studentrettigheter og demokrati som førte til arrestasjoner, fengsling og rettsaker, og utvisninger fra sine lærersteder til et lite videokamera. Filmen ble delt med ZINASU internasjonale kontakter, deriblant SAIH. Etter hvert utviklet programmet for å gi de utviste studentene seg til å bli en egen organisasjon, Student Solidarity Trust (SST). I dag dokumenterer SST overgrep mot studenter og gir rettshjelp til utviste og arresterte studenter. SAIH har støtte programmet siden oppstarten og siden 2003 har støtten gått igjennom SST.

I 2005 begynte Masimba som frivillig hos SST og har siden jobbet som informasjonsansvarlig og programrådgiver, før han i 2009 overtok ledelsen av organisasjonen. Selv sier Masimba om konferansen i Washington at det var et verdifullt møte, som i det minste viser at selv om han føler at de store forandringer i Zimbabwe uteblir, så ser andre mennesker deres jobb som verdifull og anerkjenner kampen for å forandre Zimbabwe. Til Voice Of America (VOA) uttaler Masimba at han har lært mye om lederskap, ikke bare politisk, men også økonomisk.

Obama sa i sin tale til de unge delegatene: ”Jeg har alltid sagt at Afrikas skjebne vil bli bestemt av afrikanere. Det skal ikke bli bestemt av meg. Det skal heller ikke bli bestemt av folk utenfor kontinentet. Det skal bli bestemt av dere. Alt vi kan gjøre er være sikre på at deres stemmer blir hørt og at dere vil kunne ta utfordringer og gjøre bruk av deres muligheter. Jeg har kalt inn til dette forumet av en enkelt grunn. Jeg ser ikke på Afrika som en egen verden: jeg ser på Afrika som en fundamental del av vår sammenvevde verden. Om det gjelder å opprette arbeidsplasser, stå i mot voldelige ekstremister, eller å fremme suksess modeller på demokrati og utvikling – for alt dette trenger vi et sterkt, selvforsynt og velstående Afrika. Så verden trenger deres talenter og deres kreativitet. Vi trenger unge afrikanere som kjemper og får ting til å skje, ikke bare i deres egne land men rundt i hele verden.”

http://www1.voanews.com/zimbabwe/news/Ending-Washington-Forum-Young-Africans-Promise-Better-Leadership-100057849.html

http://www.america.gov/st/texttrans-english/2010/August/20100803181934su0.3918377.html

http://www.america.gov/young_african_leaders.html

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon