Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ulstein ga sitt ja: norsk bistand skal bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning

I mars lanserte SAIH – Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond kampanjen og NSO – Norsk Studentorganisasjon den humoristiske kampanjen, The perfect couple: Lånekassa for utvikling. Målet var å fremme faglig samarbeid mellom Utviklingsminister, Dag Inge Ulstein og Lånekassen, for å bidra til økt tilgang til høyere utdanning internasjonalt. Torsdag gav Utviklingsministeren sitt ja:

- Lånekasse for utvikling er en glimrende ide. Jeg er sikker på at Norge har bygget opp kunnskap og erfaring som det vil være stor etterspørsel etter. Jeg har derfor satt i gang et arbeid med sikte på å etablere faglig samarbeid om studiefinansiering. Det får vi til!

En viktig del av norsk bistand er institusjonelle partnerskap, kunnskapsdeling og - overføring der hvor Norge har særskilt kompetanse eller etterspurt erfaring. Norge har et sterkt fagmiljø på studiefinansiering – ikke minst knyttet til Lånekassen. Gjennom Lånekassen for utvikling kan Norge tilby faglig hjelp og råd til land som ønsker å bygge opp et bedre studentfinansieringssystem.

Leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar og leder i NSO, Marte Øien berømmer ministeren for å omfavne en mer helhetlig satsning på utdanningsløpet:

- Høyere utdanning er et viktig verktøy for å bekjempe ulikhet globalt. Med dette initiativet kan vi gjøre høyere utdanning tilgjengelig for flere, uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Behovet for bedre studiefinansiering er stort, og det er fint at Norge kan bidra, sier Leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

- Dette er en fantastisk nyhet fra regjeringen som SAIH og den norske studentstemmen har klart å få gjennomslag for. Vi er stolte over at Norge skal være i front for bærekraftsmålene slik at flere enn bare norske studenter skal kunne ha en lånekasse, sier Marte Øien, leder for NSO.

Les mer om SAIHs kampanje, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon