Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ukritisk utenriksdekning

(image) NRK skuffer når de i Urix 7. mai presenterer et ensidig og unyansert bilde av konflikten i Colombia, og lar seg bruke som et ukritisk talerør for den colombianske regjeringen. NRK svikter her sitt viktige samfunnsansvar som allmennkringkaster. I reportasjen om Colombia får NRK det til å høres ut som det bare fins ett problem i Colombia, og det er geriljagruppen FARC. Urix fokuserer på positive resultater av colombianske myndigheters innsats for å svekke FARC, men nevner ikke konsekvensene den harde linjen har hatt for sivile colombianere, fagforeningsaktivister og studenter. Menneskerettighetsforkjempere i Colombia blir nå stemplet som terrorister. Den nasjonale colombianske studentorganisasjonen ACEU dokumenterer i en rapport fra 2008 nesten 600 menneskerettighetsovergrep mot studenter i perioden 2002-06. Denne rapporten er tilgjengelig på SAIH sine nettsider. I mars i år ble tre studentledere henrettet av paramilitære styrker i Colombia, og bare i 2008 ble 41 fagforeningsaktivister myrdet. Dette fortier colombianske myndigheter.

Den norske regjering har fremforhandlet en frihandelsavtale med Colombia, men har, etter sterkt press fra norske fagforeninger og organisasjoner, vedtatt å sende en delegasjon for å undersøke forholdene i landet før avtalen eventuelt blir sendt videre til Stortinget.

Urix forteller oss at folket er lei av borgerkrig og vold, og at det knapt nok finnes et menneske i Colombia som ikke har opplevd vold og overgrep mot seg selv eller et familiemedlem. Det NRK glemmer å nevne er at de fleste av overgrepene begås av de regjeringsstøttede paramilitære gruppene (se Flyktningehjelpens Flyktningsregnskap 2008). Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen holder Colombia under oppsyn grunnet de stadige bruddene på menneskerettighetene.

Når Urix forteller at folk i Colombia demonstrer mot FARC i gatene, ”fordi de nå tør å gjøre det”, så viser de klipp fra en demonstrasjon for ”acuerdo humanitario”, som er en kampanje mot all vold som utøves i Colombia og ikke bare rettet mot FARC. Det colombianske folkeflertallet er mot volden i Colombia, enten den utføres av FARC, paramilitære eller myndighetenes ordinære hær. Folk vil ha slutt på volden, men de innser at løsningen ikke er så enkel som Uribe og hans regjering vil ha det til. Det er synd at Urix ikke klarer å formidle dette.

(image)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon