Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ukritisk utenriksdekning

(image) NRK skuffer når de i Urix 7. mai presenterer et ensidig og unyansert bilde av konflikten i Colombia, og lar seg bruke som et ukritisk talerør for den colombianske regjeringen. NRK svikter her sitt viktige samfunnsansvar som allmennkringkaster. I reportasjen om Colombia får NRK det til å høres ut som det bare fins ett problem i Colombia, og det er geriljagruppen FARC. Urix fokuserer på positive resultater av colombianske myndigheters innsats for å svekke FARC, men nevner ikke konsekvensene den harde linjen har hatt for sivile colombianere, fagforeningsaktivister og studenter. Menneskerettighetsforkjempere i Colombia blir nå stemplet som terrorister. Den nasjonale colombianske studentorganisasjonen ACEU dokumenterer i en rapport fra 2008 nesten 600 menneskerettighetsovergrep mot studenter i perioden 2002-06. Denne rapporten er tilgjengelig på SAIH sine nettsider. I mars i år ble tre studentledere henrettet av paramilitære styrker i Colombia, og bare i 2008 ble 41 fagforeningsaktivister myrdet. Dette fortier colombianske myndigheter.

Den norske regjering har fremforhandlet en frihandelsavtale med Colombia, men har, etter sterkt press fra norske fagforeninger og organisasjoner, vedtatt å sende en delegasjon for å undersøke forholdene i landet før avtalen eventuelt blir sendt videre til Stortinget.

Urix forteller oss at folket er lei av borgerkrig og vold, og at det knapt nok finnes et menneske i Colombia som ikke har opplevd vold og overgrep mot seg selv eller et familiemedlem. Det NRK glemmer å nevne er at de fleste av overgrepene begås av de regjeringsstøttede paramilitære gruppene (se Flyktningehjelpens Flyktningsregnskap 2008). Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen holder Colombia under oppsyn grunnet de stadige bruddene på menneskerettighetene.

Når Urix forteller at folk i Colombia demonstrer mot FARC i gatene, ”fordi de nå tør å gjøre det”, så viser de klipp fra en demonstrasjon for ”acuerdo humanitario”, som er en kampanje mot all vold som utøves i Colombia og ikke bare rettet mot FARC. Det colombianske folkeflertallet er mot volden i Colombia, enten den utføres av FARC, paramilitære eller myndighetenes ordinære hær. Folk vil ha slutt på volden, men de innser at løsningen ikke er så enkel som Uribe og hans regjering vil ha det til. Det er synd at Urix ikke klarer å formidle dette.

(image)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon