Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ugandisk menneskerettighetsaktivist og LHBT-leder drept

(image) Drapet skjedde onsdag 26. januar i Ugandas hovedstad Kampala, og vakte raskt oppsikt verden over. David Kato har lenge stått på barrikadene og kjempet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i samfunnet, og har blitt utsatt for drapstrusler og hets på grunn av dette. Han var en av flere homofile som ble avbildet på forsiden av den ugandiske avisen Rolling Stone under tittelen “heng dem”.

Både det internasjonale samfunnet, gjennom bl.a. UNAIDS, USAs president Barack Obama og andre afrikanske LHBT-organisasjoner fordømmer drapet. Sammen med SMUG og andre LHBT-organisasjoner i Uganda ber de ugandiske myndigheter og politi om grundig etterforsking av mordet. SMUG oppfordrer i sin pressemelding religiøse og politiske ledere samt mediehus om å stoppe demoniseringen av seksuelle minoriteter i Uganda fordi det skaper et voldelig miljø mot homofile personer.

Mordet sjokkerer og skremmer LHBT-aktivister i hele Afrika samtidig som det understreker viktigheten av å fortsette kampen for like rettigheter. Den zimbabwiske LHBT organisasjonen GALZ oppfordrer i sin pressemelding at Davids død “må motivere oss til å fordoble innsatsen for å gjøre Afrika til et trygt sted for alle, inkludert LHBT personer.”

Den pågrepne skal ha vært en bekjent av Kato. Ifølge politiet har gjerningsmannen påstått at drapet ikke var direkte rettet til aktivistens kamp for homofile, men som følge av en personlig uengihet mellom de to.

Kilder:Pressemelding - hovedmistenkt arrestert. Pressemelding fra SMUG.Artikkel fra LLH. The Guardians artikkel fra begravelsen.

Les mer: Ressurser og nyheter her

Homoseksualitet er ulovlig i over 80 land, og i over halvparten av landene i Afrika. Sju land har dødsstraff.

Skeive ungdommer blir diskriminert over hele verden. De blir mobbet og utsatt for vold, holdt utenfor universiteter og kastet ut av skoler. Dette er ikke ok.

Hva kan jeg gjøre med det?

Signer vårt manifest mot seksuell apartheid Les mer om situasjonen for skeive ungdommer - internasjonalt og i Afrika Bli med i Facebookgruppa

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon