Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

UAC-Pucarani

(image) Studenter ved UAC-Pucarani Foto: SAIH

Da samarbeidet mellom SAIH og UAC-Pucarani startet i 1998, hadde institusjonen 35 studenter og var truet av nedleggelse på grunn av manglende økonomiske ressurser og et utdanningstilbud som ikke var offentlig godkjent. Samarbeidet med SAIH har betydd en revitalisering av institusjonen, og UAC-Pucarani er i dag anerkjent for å ha en av de beste sykepleieutdanningene i regionen.

I tillegg til å dekke en del prekære behov ved skolen, som undervisningsmateriell og laboratorieutstyr, har skolen fått støtte fra SAIH til å bygge opp full sykepleieutdanning (licenciatura). Det har vært så vellykket at studentene som blir uteksaminert ved UAC-Pucarani er blant de mest etterspurte sykepleierne. UACen har praksisavtaler med sykehus, og studentenes språklige og kulturelle kompetanse blir vektlagt i positive evalueringer. UAC-Pucarani er den eneste sykepleieutdanningen utdanner helsepersonell med utgangspunkt i folkehelsesituasjonen på landsbygda, herunder forståelse for urfolks kultur, verdenssyn og språk. På landsbygda er det liten tillit til helsepersonell knyttet til det kommunale helsevesenet på grunn av deres manglende forståelse og respekt for urfolks egen kultur og tradisjoner. UAC-Pucaranis arbeid er således svært viktig med tanke på å bedre det generelle helsetilbudet på landsbygda.

Generelt om Unidades Academicas Campesinas (UACene) i BoliviaUAC-Pucarani er ett av fire høyere utdanningsinstitusjoner SAIH samarbeider med på høysletta i Bolivia. UACenes ideologiske plattform og fagplaner er forankret i virkeligheten på landsbygda og legger vekt på urfolks egne språk, kultur og tradisjoner. UACene har førstehånds kjennskap til de lokale forholdene gjennom sin fysiske beliggenhet i en provins dominert av aymarabefolkning, ansatte som selv tilhører den andinske kulturen og koordinering med lokale myndigheter og autoriteter. UACene fungerer som en serviceinstitusjon for befolkningen i provinsene rundt Titicacasjøen, og i tillegg til universitetsutdanning har UACene et eget utdanningstilbud rettet mot ufaglærte som ikke formelt kvalifiserer for å ta utdanning på universitetsnivå. UACenes troverdighet i befolkningen bekreftes gjennom at det store flertallet av studentene er lokal ungdom. Studentene får sin akademiske grad fra Universidad Catolica Boliviana, som er et anerkjent nasjonalt universitet i Bolivia.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon