Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Trygghet for en kaffebonde

Nicaragua er dypt rammet av de elendige kaffeprisene på verdensmarkedet. Kaffe er den viktigste avlingen i landet, og nedgangen gjør at de sesongarbeidende jordløse kaffeplukkerne mister sine arbeidsplasser. Pr. september 2002 er det ekstrem fattigdom i de kaffeproduserende regionene av landet. Flere barn av kaffeplukkere har dødd av underernæring siste måned.

For de som eier jord, derimot, er situasjonen langt bedre. Angelita eier et jordstykke på 8,5 hektar, og er derfor relativt godt stilt i forhold til de fattigste nicaraguanerne. På tomten har hun to hus og et kjøkken. I det største huset, i hjørnet av stua står et kjøleskap med et krusifiks på og en gammel radio. På kortveggen henger et enormt speil og tre bilder av kinesiske fotomodeller, som en påminnelse om hennes bestefar som utvandret fra Kina på 20-tallet.

(image) I tillegg til å dyrke kaffe, er Angelita selvbergingsjordbruker. Hun bruker dagene sine til å dyrke appelsiner, sitroner, bønner, mais og en mengde andre grønnsaker og frukter til eget forbruk. Det hun kan unnvære, selger hun på markedet nede i byen.

-Takket være Gud har vi kunnet høste mye og bra kaffe i år, sier hun.

En del av kaffen selger hun fremdeles til ordinær markedspris, det vil si helt ned mot 7 kroner kiloen. Men en del får hun solgt til kooperativet sitt til en langt høyere pris. Kooperativet er tilsluttet en union av kaffekooperativer, som igjen har avtaler med Fairtrade Labelling Organization (FLO). Max Havelaar Norge er tilsluttet FLO. Kaffen som småprodusenten Angelita produserer for det europeiske markedet gjennom Max Havelaar og FLO, har for henne en mye bedre pris enn den kaffen som hun selger over det ordinære markedet. For andelen som hun selger til Max Havelaar-pris, får hun 18 kroner kiloen, altså nesten tre ganger høyere pris enn normalt. Denne ekstrainntekten gir henne trygghet ved å kunne investere i gode såkorn og gode kaffeplanter for neste års produksjon.

-I dette huset er jeg både mann og kone, sier hun og sikter til sin dobbeltrolle som enke og sjef av husholdet.

Mye av arbeidet i hagen er svært hardt for en gammel kvinne. Den ekstra inntekten fra Max Havelaar-kaffen, imidlertid, sparer henne for mye av den hardeste jobben. Med ekstrainntekten, kan hun leie inn en håndfull plukkere til den tunge innhøstingen av kaffebønnene. Mye hjelp får hun også fra barnebarna. Ingen av barnebarna går på ungdomsskole, da det er for langt til skolen. Hennes barn holder til i byen langt der nede i dalbunnen.

Ikke bare gir ekstrainntekten henne trygghet rent økonomisk, den har også gitt henne noe hun har drømt om i mange år; et trygt hus. I løpet av 80-tallet var det ved flere anledninger at bander av væpnede ranere brøt seg inn i huset deres og angrep familien med vold, stjal eiendelene deres og skjøt dyrene. Og i regnværet som fulgte orkanen Mitch i 1998, falt restene av det gamle huset praktisk talt sammen. I etterkant av dette, fikk hun et billig huslån gjennom kaffekooperativet, (image) til kun 14% rente. Til sammenlikning, er renten i vanlige banker mellom 30 og 35%. Nå har hun fått bygget seg et helt nytt hus, med solide vegger, regntett tak, gitter foran veggene og med en solid hengelås på døra. Med inntektene fra sin kaffe får hun betalt både renter og avdrag.

-Nå føler jeg meg trygg, sier Angelita. Og titter rundt i stua si, i sitt hus, i skråningen med den fine utsikten.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon