Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tre urfolksledere drept i Colombia

Den 5. november meldte urfolksrådet CRIC – Consejo Regional Indígena del Cauca, en av SAIHs samarbeidspartnere, om at Manuel Antonio Tumiña Gembuel og Daniel Coicue Julicue hadde blitt skutt og drept. De to lokale vaktmennene fra urfolkslandsbyene San Fransisco og Turbio holdt på med å fjerne en stor propagandabanner som hyllet den avdøde FARC-generalen Cano, da de ble skutt.

Lokale medlemmer av FARC har tatt på seg ansvaret for de to første drapene, men ledelsen understreker at hendelsen var uheldig og at konflikten burde vært løst med dialog.

I dagene etter drapene sirkulerte et trusselbrev der flere urfolksorganisasjoner nevnes som «militære mål» fordi de samarbeider med myndighetene. FARC står som avsender av brevet, men de avviser at det er tilfellet. «Det er et falskt kommuniké», skriver talsperson for FARC i en offentlig uttalelse.

Den 7. november ble José Libardo Pacho Pete også funnet drept. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for det tredje drapet.

Voktere av territoriet

De tre drepte var urfolksvoktere som patruljerte «reservatet» Toribio som Nasafolket har formell råderett over.

«Urfolks egne voktere er årtusengamle beskytterne av territoriet og et bevis på ønske om fred fra urfolksbevegelsen. Å gå til angrep på urfolksvokterne er det samme som å ta livet av den fredelige motstanden til folkene her», skriver CRIC på sine nettsider. De utrykker sin avsky mot drapene og sterk bekymring rundt menneskerettighetssituasjonen i regionen.

CRIC er en organisasjon som består av urfolksledere fra hele Cauca, og er også knyttet til ONIC som er den største urfolksorganisasjonen på nasjonalt nivå i Colombia. De jobber for å styrke urfolks rettigheter gjennom deltagelse i egne folkevalgte institusjoner. Sentralt i deres kamp står retten til selvbestemmelse over egne naturressurser og landområder. Det innebærer også kampen mot militarisering og krigshandlinger på deres områder.

Urfolksledere i sorg

SAIH samarbeider med CRIC om et utdanningsprosjekt rettet mot urfolksungdom i Cauca. Tre ansatte fra sekretariatet i Oslo var på besøk i Popayán da drapene skjedde.

- Vi møtte urfolksledere som var i sorg over det som hadde skjedd, men samtidig fast bestemt på å fortsette kampen for selvbestemmelse og råderett over naturressursene, sier daglig leder i SAIH, Håvard Hovdhaugen.

- Vårt arbeid med å støtte opp om utdanning av urfolksungdom blir ikke mindre viktig etter dette, snarere tvert imot, sier han.

50 år med konflikt

Borgerkrigen i Colombia har vart i over 50 år, og har tatt livet av titusener og drevet millioner på flukt.

Det er i dag knyttet sterkt optimisme til at forhandlingene mellom colombianske myndigheter og FARC skal ende opp med en fredsavtale. Samtidig fortsetter det høye konfliktnivået på bakkenivå, noe som i stor grad rammer sivilbefolkningen.

Urfolk er særlig rammet, da store deler av dere deres territorier er lokalisert i områder med høyt væpnet konfliktnivå og narkotrafikk. Slik havner de i kryssilden mellom FARC, den colombianske hæren og paramilitære grupper.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet
Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.

Nyhet

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

For noen uker siden ble jeg kontaktet av en sentral kilde i Myanmar som fortalte at europeiske diplomater (inkludert norske) har vurdert å støtte militærets planer om nyvalg for å stabilisere landet. Min informant var sjokkert over denne viljen til å legitimere regimet, selv om det unektelig er i tråd med den realpolitiske pragmatismen som har preget responsen etter kuppet i 2021.

Les nyhet
To elever holder opp hvert sitt kunstverk. To elever holder opp hvert sitt kunstverk.

Nyhet

OD-dagen, studentaktivisme, og kunst

OD-dagen 2023 ansatte vi syv elever fra ungdom- og videregåendeskole i Oslo.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon