Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

To tanker som kræsjer

(image) Fra TV2s artistgalla. Foto: TV2 NILS KETIL ANDRESEN, programdirektør i TV 2 poengterer i intervju i BT 4. mai at «Artistgallaen er fundert i ideelle hensikter fra TV 2», og at TV 2 «prøver å bidra til en bedre verden».

De ideelle hensikter og ønske om å bidra til en bedre verden er bra, så lenge de er basert på kunnskap og viten. Gode hensikter fører dessverre ikke alltid til noe positivt, og som erfart innenfor bistandsbransjen, føre ideelle hensikter uten god kunnskap ofte til mer skade enn hjelp. Det skulle være nærliggende å tro at profesjonelle mediehus er oppmerksomme på denne problemstillingen.

SKAL MAN GJØRE verden bedre er det nødvendig og viktig å finne årsakene til problemene. TV 2 sin artistgalla ga ingen informasjon om bakgrunnen for behovet for innsamlingen, kun en ensidig og enkel fremstilling av mottakere i Sør som offer og hjelpeløse i en vanskelig hverdag. Slik forsterket Artistgallaen stereotypier av Sør, nemlig som offer og hjelpeløse, uten evne til å forandre egen hverdag, og oss i Vesten som den gode samaritan og som løsningen på deres problemer. Den anonyme fremstillingen og stakkarsliggjøringen av innbyggere i Sør som passive mottakere er uverdig og unyansert.

IKKE BARE ER det etisk og journalistisk problematisk å reprodusere slike stereotype bilder. Medieaktørenes forenklede bilde legger store hindre i veien for «en bedre verden». Mediene er den viktigste premissleverandøren for norske velgeres og politikeres oppfatninger om utviklingsland. Slik legger de grunnlaget for den politikk og de løsninger vi diskuterer for en bedre verden. Det er en kjensgjerning at bistand alene ikke kan skape bærekraftig utvikling. Det er da forstemmende at TV 2 samtidig som de ønsker «å bidra til en bedre verden», undergraver mulighetene for den politikkutformingen og næringslivsutviklingen som er nødvendig for å endre samfunn.

JONAS HOLMQVISTLEDER AV SAIH – STUDENTENES OG AKADEMIKERNES INTERNASJONALE HJELPEFOND

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon