Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tidligere Star-Student Fengslet i Zimbabwe

Mamombe studerte molekylær bioteknologi ved Universitetet i Bergen etter å mottatt trusler som studentaktivist i hovedstaden Harare. Etter returen til hjemlandet ble hun som 24-åring valgt til å bli den yngste parlamentarikeren i landet for opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change).

Grove menneskerettighetsbrudd de siste månedene

I løpet av de siste månedene har det vært store protester mot økende økonomisk ustabilitet i landet og demonstrantene har blitt møtt med brutal framferd fra myndigheter og politi. Zimbabwiske menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert over 1800 menneskerettighetsbrudd siden urolighetene startet. Minst 17 personer er drept, hundrevis sårede og over 900 er fengslet, blant dem barn. Nye og målrettede arrestasjoner foregår fortsatt og mange av de arresterte får ikke tilgang på den rettshjelpen de har krav på.

Ulovlig arrestasjon

Mamombe ble arrestert av militærpersonell mens hun var på et representantsoppdrag og ble tatt til politistasjonen i Harare. Prosessen var ulovlig, da det kun er politiet som har mandat til å foreta slike arrestasjoner. Hennes mor opplevde også å bli utsatt for vold og sterk trakassering da militæret trengte seg inn i familieboligen noen dager tidligere.

Tiltalt for å oppfordre til fredelige protester

Politiet har nå tiltalt Mamombe for forræderi hvor de viste til en pressekonferanse hun holdt tidlig i januar hvor hun oppfordret sin valgkrets til å demonstrere fredfullt mot de høye levekostnadene i landet. Hun har vært i retten de siste dagene hvor hun ble videre anholdt frem til 19. mars. Advokatene hennes kjemper for å få henne løslatt så fort som mulig.

Vi følger saken nøye og står i solidaritet med Joana og de andre aktivistene som kjemper for et mer demokratisk og rettferdig Zimbabwe.

Les intervju med Mamombe i Studvest i 2016.

Mer om situasjonen i Zimabwe her.

Mer om Student at Risk-programmet her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon