Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

There is poverty, but we are also making progress!

(image) Sally Chiwama og Emelda Yumbe fra organisasjonen Zambia Media Women’s Association. Foto: Kjersti Augland - Det er ingen god følelse, sier Sally, når vestlige medier kun rapporterer om det negative som skjer. I motsetning ville det ha motivert oss hvis de også hadde fokusert på det positive. Historiene forteller oss at vi er ingenting verdt, at landet vårt har stått stille de siste 50 årene. Det er ikke rettferdig.

Sally Chiwama og Emelda Yumbe driver en zambisk organisasjon som jobber for å bedre den nasjonale mediedekningen på kvinner og barn gjennom å styrke kvinnelige journalister. Emelda har tidligere jobbet 20 år i nyhetsavdelingen til den statlige TV-stasjonen og vet hvor viktig en nyansert og riktig formidling er for god samfunnsutvikling. Hun mener at de internasjonale nyhetsbyråene også må fokusere på den positive utviklingen som skjer for enkeltpersoner.

Sally understreker at Afrika har fattigdom og utfordringer men dette er ikke det totale bildet. – Vestlig media ønsker kun å dra til de fattige områdene og rapportere om problemer. De rapporterer ikke på det positive som skjer, som for eksempel at Zambia nå er nede i en ensifret inflasjonsrate. Ingen snakker om at Zambia har gjort det bra.

(image) – It would be nice one day to see something positive of Zambia on CNN and BBC. That would be a motivating factor. There is poverty, but we are also making progress! (Sally Chiwama Zambia Media Women’s Association)

Fakta:I 2007 satte SAIH søkelys på den skjeve og negative fremstillingen av Afrika og afrikanere i norske medier og informasjonsarbeid. Formidlingen er med på å bygge opp under negative fordommer og holdninger blant nordmenn. Men også i landene og blant menneskene det skrives om får den negative vinklingen konsekvenser.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon