Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Swazipride for første gang

Melusi Simelane står med sin LHBTI-organisasjon The Rock of Hope i front for LHBTI-rettigheter i Swaziland. Nå arrangerer aktivisten Pride-parade i landet for første gang.

– Det har vært en veldig inspirerende opplevelse, forteller Simelane.

– Politiet har vært hjelpsomme, og det har vært vidunderlig å jobbe med dette.

I et absolutt monarki hvor LHBTI-personer i svært lav grad vies offentlig erkjennelse, har det nok vært grunn til å være nervøs for lovligheten av paraden. Den arrangeres imidlertid med full lovlig støtte.

– Både myndigheter og store deler av offentligheten har vært veldig støttende til planene våre, og vi kan ikke gi oppmerksomhet til de som fortsatt ikke forstår grunnene til dette arrangementet. Vår grunn er å spre kjærlighet og jubel.

Simelane trekker fram tre momenter han håper paraden vil bidra til for LHBTI-personer i landet.

– Vi vil lage trygge rom for LHBTI-personer for å feire identitet, heve LHBTI-synligheten i offentligheten på en positiv måte og gi det normative Swazi-samfunnet en mulighet til positiv interaksjon med LHBTI-folk, forteller Simelane.

Det finnes tegn som kan tyde på at landet er i endring, men forhold mellom samme kjønn er fortsatt en forbrytelse – selv om det ikke fører til tiltaler.

– Lovforbudet har direkte konsekvenser for hvordan vi blir behandlet. I høyere utdanningsinstitusjoner blir vi utsatt for fordomsfull behandling fra både universitetsansatte og studenter. Det er lite registrerte diskrimineringssaker, men det er en åpen hemmelighet at LHBTI-studenter konstant oppfordres til å skjule sin legning og identitet.

Det finnes likevel grupper innad i universitetene som jobber for å fjerne stigma og øke forståelse. Simelane har selv vært involvert i flere av disse.

– Det er mye lidenskap og vilje til å skape holdningsendring blant studentene og de ansatte. Mange av menneskene vi møter i vårt arbeid med The Rock of Hope er universitetsstudenter. Men flere andre har aldri fått sjansen til å studere ved universitetet fordi de har blitt traumatiserte på videregående, og ikke har fått riktig hjelp og støtte i tide.

Derfor jobber The Rock of Hope grundig med informasjonsarbeid på campus. Og 2018 blir ikke det siste året for Pride-paraden, sier Simelane.

– Neste år skal vi rekruttere mer fra universitetsmiljøene, og forsikre at ungdommen deltar i enda større grad enn i år.

Pride-paraden arrangeres i hovedstaden Mbabane 30. juni.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon