Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Students at Risk sikret til 2021

Her kan du lese flertallets merknad: https://www.stortinget.no/no/S...

Students at Risk gir studentaktivister som er blitt utvist, forfulgt eller fengslet i hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling mulighet til å fullføre studiene sine i Norge. Hovedmålsettingen med ordningen er å styrke endringsaktører innen menneskerettighetsfeltet.

– ­­­Dette er en viktig anerkjennelse av ordningen, og en stor seier for forfulgte studentaktivister over hele verden, sier en strålende fornøyd SAIH-leder Beathe Øgård.

Ordningen ble etablert på initiativ fra SAIH og NSO, og hittil har det vært fire opptak av studenter som nå studerer ved høyere utdanningsinstitusjoner i Norge.

­Gir studenter en midlertidig trygg havn– Studenter har ofte en sentral rolle i å kjempe frem demokratiske endringer, og av samme grunn er de ofte sårbare og utsatt i mindre demokratiske stater. Denne ordningen er en god måte for Norge å vise politisk aktive studenter at de ikke skal la seg true til taushet gjennom å gi de mulighet til å fullføre utdanningen sin og gi dem en midlertidig trygg havn, sier Øgård.

De siste årene har det vært en økning i antall angrep på høyere utdanning globalt. Mellom 2013 og 2017 har studenter og akademikere blitt angrepet i 52 land. Dette viser Global Coalition to Protect Education (GCPEA)s siste «Education Under Attack»-rapport. I tillegg har Scholars at Risk det siste året dokumentert 294 angrep i 47 land mot forskere, studenter, ansatte og utdanningsinstitusjoner.

Les Free to think 2018 HER.

Disse tallene bygger opp under det store behovet som fortsatt finnes for Students at Risk-ordningen. Samtidig vet vi at mange angrep går under radaren og ikke blir dokumentert.

Gir mer forutsigbarhetVåren 2017 kom en midtveisevaluering av ordningen som konkluderte med at ordningen fungerte godt og gir studentaktivistene et økt handlingsrom til å spre informasjon om situasjonen i hjemlandet samt å knytte kontakt med sivilsamfunn i Norge. På bakgrunn av dette har videreføringen av Students at Risk bred støtte og forankring fra høyere utdanningssektoren i Norge.

– Det er en økning av antall angrep på utdanning globalt, og vi ser at behovet for Students at Risk-ordningen er stort, blant annet gjennom den pågående situasjonen i Nicaragua hvor studenter blir forfulgt. Det er gledelig at utenrikskomiteens flertall tar dette på alvor, og gir ordningen mer forutsigbare rammer, avslutter Øgård.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon