Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Studentleder truet livet

I løpet av 2014 mottok ACEU tre grove trusselbrev der sentrale studentledere blir drapstruet av den paramilitære gruppen Aguilas Negras, de Sorte Ørnene. Flere studenter har også blitt truet direkte på gata eller via telefonoppringninger. Den 7. mai mottok de det første trusselbrevet for 2015.

I brevet står det blant annet at «dere vet at vi har fulgt med dere lenge, og når dere i den forrige streiken samarbeidet med fagforeningen har det fått begeret til å renne over. Dette er listen med navn, slik at dere ikke kan komme å si at dere døde for noe bra».

​Paramilitære står bak

E-postadressen som sendte ut trusselbrevet tilhører Luis Eduardo Cifuentes Galindo, tidligere sjef for den høyreekstreme selvforsvarsgruppen AUC som stod bak en mengde drap og forfølgelser på 90-tallet. AUC er en av flere paramilitære grupper som ble forsøkt avviklet gjennom en offentlig demobiliseringsprosess.

Den colombianske regjeringen understreker at «våpenhvileavtalen» med de paramilitære fremdeles står ved lag, men mange mener likevel at det bare har oppstått nye grupper med nye navn, slik som Aguilas Negras. De står bak flere trusselbrev mot studentbevegelsen og andre sosiale bevegelser i Colombia som kjemper for politiske endringer.

Les også: Krig og fred i Colombia

​Trues for studentkamp

I brevet navngis både studentledere og professorer. Blant dem er ACEUs nyvalgte leder Omar Andrés Gómez Orduz. Han leder organisasjonen som blant annet har demonstrert mot den økende privatiseringen av høyere utdanning i landet.

ACEU uttaler i et kommunikéat truslene er knyttet til en systematisk forfølgelse av studentbevegelsen som krever at utdanning skal være av god kvalitet og tilgjengelig for alle.

«Statsbudsjettet til utdanning har ikke økt de på de siste 30 årene, og de offentlige universitetene opplever derfor en alvorlig økonomisk krise. Bygninger er falleferdig og det finnes ikke penger til å ansette tilstrekkelig professorer. Det presser blant annet universitetene til å privatisere forskningen sin», forklarer Omar som er bekymret for hvordan offentlig utdanning nedprioriteres i Colombia.

​Krever handling

Nå henvender de seg til det nasjonale og internasjonale samfunnet for å spre oppmerksomhet rundt den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Colombia, der studenter forfølges og trues for deres politiske engasjement. De ber Høykommissæren for menneskerettigheter jobbe opp mot colombianske myndigheter, slik at de oppfyller internasjonale normer for menneskerettigheter. ACEU krever videre at;

Colombianske myndigheter garanterer for at retten til ytringsfrihet blant studenter blir ivaretatt.Nasjonale påtalemyndighetene sikrer at de ansvarlige identifiseres, rettsforfølges og dømmes i tråd med artikkel 67 i straffeloven, og at det blir gjort nødvendige grep for å garantere retten organisasjoner har til å utøve opposisjonelle politiske aktiviteter.Ombudsmannen for menneskerettigheter og Innenriksdepartementet implementerer nødvendige mekanismer for å garantere sikkerheten til truede studentene og professorer, slik at de kan fortsette med sitt politiske engasjement.

SAIH har støttet ACEU, som blant annet kjemper for demokrati, offentlig utdanning og ytringsfrihet, siden 2009. I 2005 fikk organisasjonen tildelt Studentenes Fredspris for sitt arbeid med å dokumentere og systematiskere overgrep mot studenter.

I den nye rapporten fra Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA), lansert tirsdag 12. mai, trekkes også Colombia frem som 1 av 26 land hvor skoler og universiteter har blitt brukt til militære formål siden 2005. Les mer her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon