Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentkamp en ressurs eller trussel?

Studentgrupper i ulike land kjemper på mange områder og på mange nivå. De kjemper for likeverd og rettferd i hvem som skal få lov å studere, mot rasisme og diskriminering, for åpne universiteter, for lavere studieavgifter, for bedre velferdstilbud, mot tungvint byråkrati, for bedre studiekvalitet og større innvirkning på egen studiehverdag, for retten til et godt nok utdanningstilbud som inkluderer alle grupper i samfunnet - uansett sosiale, kulturelle og geografiske ulikheter, uansett rase, alder, kjønn, seksuell legning, handikap og politiske preferanser, og mot vold fra myndigheter/militante grupper i land som ser på organiserte studenter som en trussel mot egen makt.En trussel?Over store deler av verden møter studenter motstand i kampen for bedre forhold, og de blir ofte sett på som en trussel. I Zimbabwe må studentene hver dag forholde seg til risikoen for å bli utvist fra universitetet hvis de ytrer seg for kritisk mot president Robert Mugabe og hans styresett. Når studenter organiserer seg i Colombia, utsetter seg for vold, trusler, kidnapping, utstenging fra universitetene, landsforvisning og drap. Eller ressurs?Men samtidig viser historien og nåtiden flere eksempler på hvordan studentkamp har vært en ressurs for landet. I Øst-Timor var studentene blant de fremste til å organisere protester mot indonesiske myndigheter og sette undertrykkingen av sitt folk på den internasjonale dagsordenen. I dag er Øst-Timor en selvstendig nasjon. I Vest-Sahara er ungdoms- og studentgruppa en aktiv aktør i kampen for et fritt Vest-Sahara. Flere tusen studenter rømte ut i jungelen og tok til våpen etter at store studentledede demonstrasjoner med krav om demokrati ble slått hardt ned på av militærjuntaen i Burma i 1988. Verdens eneste studentgerilja har siden den gang arbeidet for demokrati i hjemlandet. Også her i Norge er studentene i høy grad med på å sette saker på dagsordenen, om enn i en ganske annen kontekst.Hva vil det si å være i kamp? Å være student er i mange land et privilegium. Hvorfor skal vi støtte privilegerte studenters kamp for deres rettigheter? Institusjoner for høyere utdanning har en viktig normdannende funksjon i samfunnet, både gjennom formidling av ideer og forskning og gjennom utdanning av fremtidens ledere. Som endringsaktører spiller studenter en viktig rolle i utviklingen av demokrati og respekten for menneskerettigheter i mange samfunn. Derfor mener SAIH at det er viktig å støtte studenters rett til å kjempe for det de mener er viktig. 

Les mer under kampanjen 2003-2004Studenter og akademikere er endringsaktører i sine samfunn. Her møter du noen av dem.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon