Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter streiker i Sør-Afrika og Zambia

(image) Foto: Kjersti Augland Witwatersrand og Johannesburg Universitet i Johannesburg foreslo å høyne avgiftene med opptil 18 % på enkelte fag. På Copperbelt universitetet i Zambia streiket studentene i solidaritet med det streikende undervisningspersonellets krav om bedre lønn og for at undervisningen skulle gjenopptas. Dette førte til at hele universitetet ble stengt i flere måneder mens forhandlinger pågikk.

Et turbulent årI juni i år gikk undervisningspersonellet ved Copperbelt universitetet ut i streik for bedre lønninger og arbeidsvilkår. Etter noen uker uten undervisning fant studentene ut at de måtte gjøre noe med situasjonen og kreve sin rett til undervisning. Ifølge Kapumpe Shikaputo, student på Copperbelt og aktiv i anti-AIDS arbeidet på universitetet, gikk en mindre gruppe av studentene ut i demonstrasjon på universitetsområdet etter et allmøte i regi av studentunionen. I følge universitetslovgivningen kan demonstrasjoner kun vare i 3 dager, men før tre dager var gått grep politiet inn og det ble konfrontasjoner mellom studenter og politi. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, hele universitetet ble stengt, og minst to av studentene ble suspendert på grunn av planlegging og deltagelse i streiken. Forhandlingene mellom undervisningspersonellet, administrasjonen og undervisningsministeriet ble først løst i oktober, da hadde studentene vært uten undervisning, og lærerne uten lønninger, i mer enn 3 måneder.

Tvunget til stillhetDet er ikke første gangen Copperbelt universitetet har blitt stengt og studentene står uten undervisning. Den siste demonstrasjonen førte til at universitetet påla alle studentene å skrive under på at de ikke skulle delta i demonstrasjoner på universitetet. Universitetet ser også svært negativt på studentunionen og det er nå få studenter som tør å engasjere seg i studentunions arbeid.

Streikene fortsetter i Sør-AfrikaI oktober har det vært nye studentstreiker på Witvatersrand og Johannesburg universitet i Johannesburg, og i noen tilfeller har studenter ødelagt infrastruktur. Universitetene er raske med å sette inn politi som bruker både tåregass og gummikuler for å stanse studentene.

Økte studieavgifter kan skape skillerDe siste streikene i Johannesburg var rettet mot universitetenes forslag om å høyne studieavgiften med mellom 9 og 18%. Lærerutdanningen på Witvatersrand var den med høyest økning på hele 18%. Etter forhandlinger mellom studentorganisasjoner og administrasjonen blei økningen av studentavgifter redusert til 8-9% på de ulike fagene. Presidenten i Witvatersrand Student Representative Council, Themba Masondo, sa til Mail&Guardian at han var fornøyd med resultatet. Sør-Afrika har en nasjonal ordning for lån til studenter som trenger økonomisk støtte, kalt NSFAS. Dette gjør at fattige studenter kan få støtte til å studere men ordningen er likevel ikke tilstrekkelig i forhold til avgiftene på de ulike universitetene. En tidligere leder for NSFAS, Allan Taylor, forteller til Mail&Guardian at det trengs nytenkning både fra departementet og universitetets side for å unngå at fattige studenter kun får adgang til institusjoner hvor avgiftene er lavere. Et spesialteam er satt ned for å se på muligheten for en offentlig regulering og et tak på studieavgifter. En rapport er forventet tidlige neste år, men det er svært usikkert om utdanningssektoren vil akseptere et offentlig tak på studentavgiftene.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon