Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ansatte uten lønn, studenter uten mat: Stor demonstrasjon i Zimbabwe

Til tross for at studentene ved University of Zimbabwe (UZ) betaler sin semesteravgift på 1000 amerikanske dollar i tide – avgiften som også skal dekke mat og husrom – har de den siste tiden blitt utsatt for matrasjonering på campus. Demonstrasjonen, ledet av studentrådet, regnes som den største på mange år.

«Vi har tatt opp dette med universitetsledelsen ved flere anledninger,» sa Gift Ostallos, nestleder i Students Representative Council, til Daily News i går.

Demonstrasjonen foregikk fredelig og studentene holdt plakater hvor det stod «Hvor er pengene?» og «Vi krever å bli hørt!». Politiet var sterkt representert og blokkerte alle utganger fra campus.

Personale har ikke fått lønn

Bakgrunnen for studentdemonstrasjonene var også at lærere og vaske- og kantinepersonell gikk ut i streik mandag. De vil ikke returnere til universitetet de får utbetalt sin lønn for februar måned. De har ikke fått utbetalt lønn de tre siste månedene.

UZ ble i går stengt og vil ikke åpne igjen før 24. mars. De over 4000 studentene som bor på campus har blitt bedt om å forlate området, noe som fører til at flere står uten husly.

Leder for Studentunionen i Zimbawe (ZINASU), Gilbert Mutubuki, utrykte frustrasjon over situasjonen ved UZ:

«I dag er det ingen mat på universitetet, kokkene streiker og lærerne streiker og alle fakultetene er stengt(..). I stedet er regjeringen opptatt med å fly folk til Victoria Falls for å feire Mugabes bursdag. Penger har blitt donert til festen samtidig som lærer lønningene fremdeles ikke er betalt», uttalte han i ZINASUs presseuttalelse under pressekonferansen onsdag.

Uro preger Zimbabwe

Stengingen av UZ følger en rekke hendelser av uro i Zimbabwe den siste måneden. Flere sivilsamfunnsorganisasjoner frykter nå at det kan bryte ut lovløse tilstander om ikke noe blir gjort for å imøtekomme den sårbare situasjonen.

Blant annet har et opprør i Harares største fengsel ført til at en person døde og 23 ble skadet. Fangene demonstrerte på grunn av mangel på mat i fengselet. En stor demonstrasjon fant også sted i Harare for en uke siden, hvor det ble krevd en innsats fra politiet for å finne aktivisten Itai Dzmara. Dzmara har blitt bortført, og situasjonen er fremdeles uavklart. I forlengelsen av demonstrasjonen ble hovedkontoret til opposisjonspartiet MDC stormet av politi, og flere medlemmer kom fysisk til skade. Situasjonen i Zimbabwe er anspent både politisk og økonomisk, og blir stadig mer polarisert. Stor frykt for nasjonal hungersnød som følge av ekstrem tørke, høy arbeidsledighet og mistillit til staten er de tre største og mest bekymringsfulle trekkene.

I kabinettmøte tirsdag ble det bestemt at finansielle ressurser skulle settes av for å importere mat. Regjeringen har i forkant av dette gjort en innsats for å samle regnvann – et prosjekt som ikke har gitt resultater. Stemmer fra opposisjonen stiller nå spørsmål til regjeringens utspill, og til hvor disse pengene skal tas fra.

Les mer om vårt arbeid i Zimbabwe.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon