Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ansatte uten lønn, studenter uten mat: Stor demonstrasjon i Zimbabwe

Til tross for at studentene ved University of Zimbabwe (UZ) betaler sin semesteravgift på 1000 amerikanske dollar i tide – avgiften som også skal dekke mat og husrom – har de den siste tiden blitt utsatt for matrasjonering på campus. Demonstrasjonen, ledet av studentrådet, regnes som den største på mange år.

«Vi har tatt opp dette med universitetsledelsen ved flere anledninger,» sa Gift Ostallos, nestleder i Students Representative Council, til Daily News i går.

Demonstrasjonen foregikk fredelig og studentene holdt plakater hvor det stod «Hvor er pengene?» og «Vi krever å bli hørt!». Politiet var sterkt representert og blokkerte alle utganger fra campus.

Personale har ikke fått lønn

Bakgrunnen for studentdemonstrasjonene var også at lærere og vaske- og kantinepersonell gikk ut i streik mandag. De vil ikke returnere til universitetet de får utbetalt sin lønn for februar måned. De har ikke fått utbetalt lønn de tre siste månedene.

UZ ble i går stengt og vil ikke åpne igjen før 24. mars. De over 4000 studentene som bor på campus har blitt bedt om å forlate området, noe som fører til at flere står uten husly.

Leder for Studentunionen i Zimbawe (ZINASU), Gilbert Mutubuki, utrykte frustrasjon over situasjonen ved UZ:

«I dag er det ingen mat på universitetet, kokkene streiker og lærerne streiker og alle fakultetene er stengt(..). I stedet er regjeringen opptatt med å fly folk til Victoria Falls for å feire Mugabes bursdag. Penger har blitt donert til festen samtidig som lærer lønningene fremdeles ikke er betalt», uttalte han i ZINASUs presseuttalelse under pressekonferansen onsdag.

Uro preger Zimbabwe

Stengingen av UZ følger en rekke hendelser av uro i Zimbabwe den siste måneden. Flere sivilsamfunnsorganisasjoner frykter nå at det kan bryte ut lovløse tilstander om ikke noe blir gjort for å imøtekomme den sårbare situasjonen.

Blant annet har et opprør i Harares største fengsel ført til at en person døde og 23 ble skadet. Fangene demonstrerte på grunn av mangel på mat i fengselet. En stor demonstrasjon fant også sted i Harare for en uke siden, hvor det ble krevd en innsats fra politiet for å finne aktivisten Itai Dzmara. Dzmara har blitt bortført, og situasjonen er fremdeles uavklart. I forlengelsen av demonstrasjonen ble hovedkontoret til opposisjonspartiet MDC stormet av politi, og flere medlemmer kom fysisk til skade. Situasjonen i Zimbabwe er anspent både politisk og økonomisk, og blir stadig mer polarisert. Stor frykt for nasjonal hungersnød som følge av ekstrem tørke, høy arbeidsledighet og mistillit til staten er de tre største og mest bekymringsfulle trekkene.

I kabinettmøte tirsdag ble det bestemt at finansielle ressurser skulle settes av for å importere mat. Regjeringen har i forkant av dette gjort en innsats for å samle regnvann – et prosjekt som ikke har gitt resultater. Stemmer fra opposisjonen stiller nå spørsmål til regjeringens utspill, og til hvor disse pengene skal tas fra.

Les mer om vårt arbeid i Zimbabwe.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon