Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter i Colombia krever høyere utdanning

I mars samlet 2000 representanter fra den colombianske studentbevegelsen seg ved Universidad Nacional i Bogotá for å enes om en slutterklæring. Erklæringen forsvarer retten til høyere utdanning.

Studentene krever at to lovforslag stoppes – det ene omhandler prinsipper for finansiering av utdanning, og det andre vil gjøre stipendprogrammet «Ser Pilo Paga» til en fast statlig politikk. Studentbevegelsen mener at dette programmet i all hovedsak bidrar til å støtte private utdanningsinstitusjoner, og at studenter som blir del av programmet risikerer å sette seg i stor personlig gjeld fordi de må betale tilbake dersom de ikke klarer å holde studieprogresjonen.

Studentbevegelsen sier i sin slutterklæring at «disse lovforslagene ser på høyere utdanning med merkantiliseringens og privatiseringens logikk, og bidrar til at studenter setter seg i gjeld for å studere. Dette samtidig som staten investerer i privat høyere utdanning i stedet for offentlig utdanning, og dette forsterker finansieringskrisen ved de offentlige høyere utdanningsinstitusjonene».

Studentene foreslår en finansieringsmodell som er basert på prinsippene om universell og gratis høyere utdanning. «Vi heiser flagget for et nasjonalt system for stipender og gratis immatrikulering, for studenter ved de offentlige høyere utdanningsinstitusjonene som et skritt mot gratis høyere utdanning», står det i slutterklæringen fra ENEES, Encuentro Nacional de Estudiantes de Educacion Superior (Nasjonalt møte for studenter i høyere utdanning).

Les slutterklæringen i lenken til høyre (på spansk).

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon