Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter endrer verden

Burma har vært styrt med jernhånd av ulike militærregimer siden 1962 og regnes som et av verdens verste diktaturer. Det er dessverre lite som tyder på at det vil skje politiske endringer i nærmeste framtid. Desto viktigere er det arbeidet Charm Tong og andre opposisjonelle gjør.

Charm Tong inngår i en stolt tradisjon. Studentene i Burma har gjennom historien hatt en ledende rolle i den burmesiske demokratibevegelsen. I 2001 gikk Studentenes Fredspris til en annen burmeser, Min Ko Naing, leder for All Burma Federation of Student Unions. Min Ko Naing var frarøvet muligheten til selv å motta prisen. Han satt da fengslet på tolvte året og ble først løslatt i 2004 etter 16 år med tortur og isolasjon.

Fra å være et av Asias rikeste land med enorme naturressurser, har militærjuntaen skapt et overvåkningssystem og vanstyre, som har plassert Burma på nederste del av alle indekser for grunnleggende livsvilkår og rettigheter. Tross overmakten, besitter studentbevegelsen en motstandskraft som militærdiktaturet aldri har klart å kvele.

På slutten av 1980-tallet fikk Burmas befolkning nok. 8. august 1988 strømmet tusenvis av folk ut i gatene i hovedstaden Rangoon i en fredelig demonstrasjon ledet an av studentbevegelsen. Motstanden mot regimet spredde seg over hele landet. Militærjuntaen svarte med å beordre soldatene til å skyte mot demonstrantene. Flere tusen ble drept, det nøyaktige antallet er fortsatt ukjent. De mest framtredende opposisjonelle ble jaget og fengslet, deriblant studentleder Min Ko Naing. I 1990 ble det første frie valget på 28 år gjennomført. Det førte til en overveldende seier for Aung San Suu Kyis parti, Den nasjonale liga for demokrati. Men juntaen har fortsatt ikke akseptert valgresultatet.

Det siste året har man sett et fornyet engasjement i demokratibevegelsen inne i Burma. Igjen er studentene ledende aktører. Min Ko Naing har spilt en viktig rolle etter at han ble løslatt i 2004. At studentene fra 1988 fortsatt er glødende aktivister er positivt. Men demokratibevegelsen trenger også yngre krefter, slik som årets vinner av Studentenes fredspris, Charm Tong. Hun er ung, hun er kvinne og hun har mange lyttere når hun taler Burmas sak.

Tross sine unge år, har Charm Tong i mange år bidratt til å dokumentere de overgrepene som skjer i Burma. Hun var med på å utarbeide den første rapporten om juntaens systematiske bruk av voldtekt som våpen i Shan-staten.

Charm Tong begynte å jobbe for menneskerettighetsorganisasjoner da hun var 16. Bare 17 år gammel vitnet hun om juntaens terrorkampanje mot sivile i Shan-staten for Menneskerettighetskommisjonen i Genève – med representanter fra militærjuntaen i salen. Charm Tong har en sterk tro på ungdommens evne til å forandre egne liv og påvirke verdensopinionen. For å gi andre samme mulighet som hun selv fikk, startet Charm Tong 19 år gammel derfor sin egen skole for etnisk minoritetsungdom i Nord-Thailand.

Anerkjennelsen av Charm Tongs arbeid gjennom Studentenes fredspris er et tydelig signal til militærjuntaen i Burma om at studentene, den kommende generasjons politikere og ledere, har sine øyne rettet mot regimet. Det bør også være et signal til dagens ledere om at demokratibevegelsen i Burma trenger deres støtte gjennom klar tale og konkrete handlinger.

Sto på trykk i Stavanger Aftenblad 27. februar 2007.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon