Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter arrestert etter fordobling av studieavgiften

Zimbabwe National Student Union (ZINASU) har gjort det klart overfor regjeringen at de vil sette i gang demonstrasjoner på alle høyere utdanningssteder i Zimbabwe dersom ikke regjeringen reverserer den planlagte økningen i studentavgifter.

Studentene ved NUST, som ligger i Zimbabwes nest største by Bulawayo, var de første til å vise sin misnøye med regjeringens planer om å øke studieavgiftene – en politikk som vil overføre de økonomiske byrdene fra regjeringen til foreldrene og Studentene. NUST hevder at regjeringen på denne måten ”snikprivatiserer” høyere utdanning i Zimbabwe.

Hvis regjeringen velger å gjennomføre sine planer, vil årlig studieavgift stige til 30 millioner Zimbabwe dollar, som tilsvarer ca 2040 norske kroner. Til sammenligning er BNP per innbygger 2100 US dollar, altså ca 14.000 norske kroner (2002). Studentene mottar i dag 11,4 millioner Zimbabwe dollar (775 norske kroner) i stipend årlig.

Utdanning for alle – eller for eliten?

(image) President Robert Mugabe.

21. januar hadde studentdemonstrasjonene spredt seg til Masvingo Polytechnic i Masvingo. Studentene samlet seg utenfor kontoret til høgskolens rektor under temaet: Utdanning for alle eller for eliten? Opprørspolitiet forsøkte å forhindre demonstrasjonen, men ZINASUs ledere lykkes i å tale til studentene.

ZINASUs nåværende leder Washington Katema og andre medlemmer av ZINASUs arbeidsutvalg ble arrestert for en kort periode. Et av ZINASUs medlemmer måtte på sykehus for å få behandling for et benbrudd som han pådro seg da politiet forsøkte å arrestere ham. Politiet brukte tåregass for å spre de demonstrerende studentene.

Opposisjonen: - Tilbake til et Rhodesisk utdanningssystem

Det største opposisjonspartiet i Zimbabwe, Movement for Democratic Change (MDC), hevder at landets president Robert Mugabe nå er i ferd med å ”drepe” utdanningen i landet, og framprovosere et studentopprør som landet ikke har sett siden slutten av 1980-tallet, da studentene mobiliserte mot utviklingen av en ettpartistat i Zimbabwe.

MDCs representant i nasjonalforsamlingen, Fidelis Mashu, sier at regjeringen med denne utdanningspolitikken bryter med alle nyere internasjonale initiativ som FNs tusenårsmål og FNs menneskerettighetserklæring som fastslår at alle har rett til utdanning. Mashu hevder at regjeringen med dette fortsetter utdanningspolitikken som ble ført når Zimbabwe fortsatt het Rhodesia og ble styrt av et hvitt mindretall. Det vil si at retten til utdanning ikke gjaldt for alle, men ble forbeholdt en økonomisk og politisk elite.

(Kilder: Information Alerts fra Student Solidarity Trust, som er SAIHs partner i Zimbabwe; pressemelding fra MDC 15. februar 2006).

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon