Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentenes fredspris til Burma

I dag ble det kunngjort at den 25 år gamle Charm Tong fra Burma er vinneren av Studentenes fredspris 2007. Charm Tong har, tross sin unge alder, gjort mye for å belyse situasjonen i Burma og brudd på menneskerettighetene i landet.

”Charm Tong gjør et viktig arbeid for menneskerettigheter og demokrati i Burma. Vi håper tildelingen av Studentenes fredspris vil løfte frem det arbeidet hun gjør og situasjonen i Burma”, sier SAIHs leder Jonas Holmqvist.

Allerede som 16 åring begynte Charm Tong å jobbe med menneskerettigheter for burmesiske flyktninger langs grensen mellom Thailand og Burma. Dette området er hjem for mange burmesiske flyktninger og et område som er svært utrygt for kvinner. Rapporter sier at mange kvinner som krysser grensen, opplever arrestasjon og dårlig behandling.

Charm kjenner forholdene i området godt, og står bak en rapport som avdekket 173 tilfeller av voldtekt og andre former for seksuelle overgrep mot jenter og kvinner i perioden 1996-2001. Rapporten om juntaens ugjerninger i hjemlandet har Charm presentert for FNs Menneskerettighetskommisjon i Geneve.

Charm Tong karakteriseres som en av de mest markante aktivistene fra Burmas opposisjonsbevegelse i eksil, og har blant annet grunnlagt en skole der kvinner får opplæring i språk, medier og menneskerettigheter. Hennes arbeid er kjent langt utenfor Sørøst-Asia.

SAIH gratulerer Charm Tong med Studentenes fredspris!

Prisen blir overrakt 23. februar under den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

For mer innformasjon: Den Norske Burmakomitè, Studentenes fredspris

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon