Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentene protesterer i Colombia

(image)

Reformering av høyere utdanning.I mars 2011 presenterte regjeringen til president Juan Manuel Santos et forslag om å reformere loven som regulerer høyere utdanning i landet (Ley 30). Reformforslaget innebar blant annet at universitetene skulle fungere som kommersielle aktører, noe myndighetene mente ville føre til at flere ville få tilgang til høyere utdanning. Universitetsmiljøet på sin side mente at dette ville føre til en alvorlig reduksjon i utdanningstilbudet og kvaliteten i utdanningen.

Hovedargumentet til studentene dreier seg om at utdanning blir en handelsvare som kan kjøpes og selges, og hvor de offentlige universitetene mister autonomien sin og muligheten til å drive fri og selvstendig forskning. Også andre momenter i reformforslaget har skapt furore blant studentene, slik som mindre støtte til offentlige universiteter og at midlene heller skal kanaliseres til lån for studenter. Studentbevegelsen mener dette vil føre til at de offentlige universitetene vil svekkes som utdanningsinstitusjoner, ettersom studenter som får lån hovedsakelig vil søke seg til de private universitetene. Dette vil i stor grad ramme fattige studenter som ikke har mulighet til å studere på private universiteter.

Stor støtte Dette er ikke første gang studenter i Colombia har protestert, men studentene har denne gangen fått langt større støtte fra ulike deler i samfunnet enn tidligere. I løpet av månedene protestene har pågått, har fagforeninger, lærere, universitetsansatte, foreldre og studenter stått sammen i protestene mot reformforslaget. Ulike studentbevegelser og studentene selv har samlet seg i en felles bevegelse; Mesa Amplia Nacional Estudiantil (MANE). Etter at regjeringen la fram forslaget til godkjennelse hos kongressen 3. oktober, vedtok 33 offentlige og 3 private universiteter å starte en universitetsstreik som ikke skulle avsluttes før regjeringen trakk forslaget til kongressen. Streiken startet 12. oktober, og det har siden vært en rekke nasjonale markeringer og demonstrasjoner. I enkelte av disse har mer enn 500 000 mennesker deltatt på nasjonalt nivå.

9. november kom regjeringen med et motkrav til studentene, da de ga klar beskjed om at de ikke kom til å trekke forslaget til kongressen om ikke studentene avsluttet streiken. En uke senere valgte likevel myndighetene å trekke reformforslaget fra behandling i kongressen. Utdanningsministeren har åpnet opp for at man skal gjennomføre en mer demokratisk og deltakende prosess for å få på plass et annet reformforslag. MANE valgte derfor å avslutte streiken, men de vil fortsette demonstrasjonene og protestene for fortsatt å holde trykket oppe. I dag 24. november samler derfor studentene seg igjen i gatene for å understreke at utdanning er en rettighet, og ikke en salgsvare.

Bakgrunn for studentenes krav: (På spansk)

http://www.youtube.com/watch?v=IOaCC5LVVBo&feature=share

Kilder studentprotester Colombia:

http://manecolombia.blogspot.com/2011_11_01_archive.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Movilizaci%C3%B3n_estudiantil_en_Colombia_de_2011

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15687504

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13006084

http://www.caracol.com.co/noticias/actualidad/estudiantes-suspenden-el-paro-universitario-pero-dicen-que-la-movilizacion-se-mantiene/20111116/nota/1579119.aspx

http://www.wilsonarias.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1037:el-paro-se-suspende-pero-la-movilizacion-continua&catid=64:medios&Itemid=158

Om studentprotester i Colombia.

IPS:

http://ipsnews.net/news.asp?idnews=105811

Bilder fra studentprotester på BBC

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15687504

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon