Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Student Solidarity Trust

(image) SST workshop om menneskerettigheter 2007. Foto: Anette Remme

Student Solidarity Trust (SST) ble startet som et prosjekt under the Zimbabwe National Student Union (ZINASU) i 2002, og registrert som en egen stiftelse i 2003. Siden 2000 har en rekke studenter blitt utvist fra studiestedene sine på grunn av deltagelse i kampen for student- og menneskerettigheter. SST gir disse studentene muligheten til å fullføre utdanningen sin. De gir også denne kjernegruppen, så vel som andre studenter, en mulighet til å delta i diskusjoner rundt den politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale situasjonen i dagens Zimbabwe. Det er få andre organisasjoner som ser på studenter som en sårbar gruppe med egne rettighetsbehov. SST er til for å ta vare på denne målgruppens spesielle behov og rettigheter.

SAIH begynte samarbeidet med SST i 2002. Myndighetenes overtramp mot studentledere hadde pågått lenge, men toppet seg rundt presidentvalget i 2002. SAIH skal støtte studentorganisasjoner hvor disse spiller en viktig politisk rolle. Gjennom å gi utviste studentaktivister en mulighet til å fullføre sine studier og gjennom å arrangere åpne møter hvor studenter blir gitt rom til å diskutere ulike temaer, som for eksempel myndighetenes overtramp av studentenes rettigheter og den humanitære krisen i dagens Zimbabwe, gir SST studenter en mulighet til å ta en aktiv rolle i de politiske, økonomiske og sosiale endringsprosessene i Zimbabwe.

Studenter har en viktig rolle å spille i dagens Zimbabwe, og gjennom SST gir SAIH studentaktivister mulighet til å fullføre sine studier samtidig som de kan bli værende i Zimbabwe og fortsette å kjempe for et bedre samfunn. Gjennom SST kan SAIH også bidra med å inkludere studenter i organisasjoner som er genuint interesserte i jobbe for å utvikle en demokratisk kultur hos studentledere. Vi kan på denne måten i større grad forhindre at studenter blir misbrukt av organisasjoner og politikere i et svært polarisert samfunn.

Dren Nupen som evaluerte SST, sammen med resten av SAIHs prosjektportefølje, sier i sin evaluering av SST: “There is no doubt that within the current context of Zimbabwe where individual students are making their voices heard about the atrocity being committed against the Zimbabwean people in general, and the students in particular, that SST has relevance.”http://www.studentsolidarity.org/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon