Nyhet
Student, men kun på livstid
(image) 18 studenter er blitt drept i Colombia siden2006. 27 år gamle Diego Marin kunne blittnummer 19. I dag er det to år og to dager sidenlivet hans ble forandret for alltid. Da mottokjusstudenten og studentlederen drapstrusselensom gjorde at han måtte rømme landet. I dagbor han i Norge, hvor han har fått politisk asyl.
Som Dagsavisen skrev mandag foregår detsystematiske angrep på utdanningsinstutisjonerog studenter og akademikere i minst 31land. En UNESCO-rapport viser at det ikkebare er i typiske konfliktsoner at studenter oglærere er legitime mål. Også i postkrigssonerog land der myndighetene kjemper mot mereller mindre kjente, interne fiender, også kaltterrorister, er vold mot utdanningssektoren etstort problem. I Colombia har 99 lærere blittdrept siden 2006. I samme tidsrom har 435lærere mottatt drapstrusler, 312 av dem rettetmot ansatte ved samme universitet.
Tilfellet Diego Marin er spesielt. Den da 24 årgamle studenten var i 2007 i en TV-overførtdebatt med landets president Alvaro Uribes.Senere fikk han beskjed om at hans navn varnevnt i regjeringskretser, ja, til og med av presidentenselv, som en person myndighetene helstville bli kvitt. Diego Marin ledet Colombiasnasjonale studentforening Asociación Colombianade Estudiantes Universitarios (ACEU) ogsatt også i styret ved universitetet i Bogota. Somen markant og tydelig talsperson for studentene,og leder for de mange studentstreikenesom sveipte over landet på den tiden, skaffetDiego seg mange fiender. Studentene demonstrertebåde mot de omfattende privatiseringsplanenefor universitetssektoren, men også motregjeringens stadig hardere linje overforpersoner og grupper som kunne mistenkes åvære terrorister.
Vi ble et viktig mål for regjeringen, og det blegjennomført nøye planlagte svertekampanjermot oss i mediene. Vi ble framstilt som terrorister,fordi vi var kritiske til myndighetenesantiterrorstrategi, sier Diego Marin til Dagsavisen.I dag jobber han sammen med Studentenesog akademikernes internasjonale hjelpefond(Saih) for å hjelpe sine studentkolleger ihjemlandet. Norge har i flere år diskutert enfrihandelsavtale med colombiske myndigheter,en sak som har vært politisk vanskelig for regjeringen.Diego Marin mener det er moralskforkastelig av Norge å inngå en slik avtale, utenå nevne de stadige bruddene på menneskerettenesom forekommer i Colombia. Studenter iColombia er studenter, men bare på livstid.