Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Støtt saharawiske studenter

(image) Sultana Kaya etter behandlingen hun fikk av marokkansk polit. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara. Rundt 30 studenter fra Vest-Sahara har de siste ukene blitt utsatt for vold av marokkansk politi i forbindelse med demonstrasjoner. Sultana Khaya mistet synet på høyre øye etter det brutale møtet med politiet. Studentene krever at Marokko trekker seg ut av hjemlandet deres.

43 norske organisasjoner står bak et brev til den marokkanske regjering der vi krever at de saharawiske studentenes rettigheter respekteres. SAIH støtter brevet og mener at norske myndigheter må reagere mot behandlingen studentene har fått:
- Studentene i Vest-Sahara er en svært viktig del av landets fremtid, og vi reagerer sterkt på marokkansk politis behandling av dem når de bruker sin demonstrasjonsrett slik den er nedfelt i FNs menneskerettighetskonvensjon. Her må det internasjonale samfunnet reagere, og vi oppfordrer norske myndigheter til å ta saken opp med sine marokkanske kollegaer, sier leder i SAIH, Jonas Holmqvist.

Selv etter mer enn 30 år under okkupasjon, har det internasjonale samfunn likevel ikke lagt nok press på Marokko for at Vest-Sahara skal bli fritt. Ifølge FN er Vest-Sahara Afrikas siste uløste kolonispørsmål. FN forbereder nå de første relle fredsforhandlingene mellom marokkanskemyndigheter og den saharawiske frigjøringsbevegelsen POLISARIO på ti år.

SAIH har en lang historie for å engasjere seg i Vest-Sahara-saken. Les mer om vårt engasjement ved å gå inn i boksen på høyre side.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon