Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Mot veiskille for Oljefondet?

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland (SPU), har investert i over 9000 selskaper i hele verden. Fondet har blitt kraftig kritisert av oss og andre, for å investere i selskaper som bryter menneskerettigheter og urfolksrettigheter. Derfor foreslo vi i fjorårets #Wedreambig-kampanje at SPU skulle få på plass en strategi for å motvirke overgrep på menneskerettigheter, inklusive urfolks rettigheter i sine investeringer.

Senere i vår skal neste stortingsmelding om Statens Pensjonsfond Utland behandles i Stortinget, og vi ønsker at Stortinget skal legge konkrete føringer til Norges Bank om en slik strategi. Allerede i desember i fjor gikk flere av de borgerlige ungdomspartiene ut i Klassekampen og støttet SAIHs hovedkrav om en slik strategi.

Les også: Ungdomspartiledere krever urfolksstrategi i Oljefondet

Nå følger partiene på Stortinget etter. Senest forrige uke vedtok landsstyret i KrF at KrF vil ta hensyn til menneskerettigheter i SPUs eierskapsstrategi. Les hele uttalelsen fra KrFs landsstyre her.

SV og Arbeiderpartiet gikk inn for en eierskapsstrategi for menneskerettigheter og urfolksrettigheter allerede i fjor, mens både Venstre og Senterpartiet har gitt signaler om at de er positive til forslaget. Venstres landsmøte vedtok i fjor at «Norge ikke skal tjene penger på virksomhet som krenker menneskerettighetene, […] gjennom SPU».

Høyres Heidi Nordby Lunde sa i Dagsnytt atten i høst at urfolk og deres rettigheter vil være en naturlig del av debatten når Stortingsmeldingen om SPU skal behandles til våren. Dermed kan det ligge an til at SAIHs forslag får flertall i Stortinget.

SAIH vil følge arbeidet i Stortinget med falkøyne de neste ukene, og vi skal gjøre det vi kan for å sikre at SPUs arbeid med menneskerettigheter og urfolksrettigheter styrkes.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon