Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Storstreik etter fotball VM

(image)

Fotball VM er over, livet er på veg attende til det vanlege. Men for Jacob Zuma, presidenten i Sør-Afrika, bygg utfordringane seg opp. Alt under VM var det frå mange hald store spørsmål om det var rett å bruka så mykje pengar på eit arrangement når landet hadde så mange utfordringar å stri med.

Fleire utfordringar

Store delar av dei offentleg tilsette har no på nytt gått i streik for høgare løn. I fylje IRIN la 1,2 millionar offentlege tilsette ned arbeidet sitt frå 18. august, mellom dei sjukepleiarar og lærarar. ANC-koalisjonen kan synast å slå sprekker, og særleg Kommunistpartiet er lite komfortable med mangelen på utteljing for vanlege arbeidarar av den økonomiske veksten som Sør-Afrika har opplevd etter fridommen i 1994. Og, om dette ikkje var nok, i lenger tid har det vore meiningsutveksling om kåra til ytringsfridomen i Sør-Afrika. Mange meiner at denne retten som grunnlova gjev alle sørafrikanarar vert broten med regjeringa sitt lovforslag om oppretting av eit media appelltribunal. 37 redaktørar i kjende aviser meiner dette berre er ein ny måte for styresmaktene å setja lok på journalistar sitt arbeid og avgrensa innsynsretten i offentlege dokument.

(image) Bilde fra Mkhonzeni Gumede sitt besøk til SAIH vårsamling 2007.

Bobler av følelser

Mkhonzeni Gumede, direktøren i DramAidE (Drama AIDS Education), ein partnar organisasjon til SAIH, seier at “There is a lot of intimidation and at some point there will be a boiling over of emotions and open confrontation that will lead to public violence.” Likevel, den pågåande streiken er ein lovleg streik, meiner han, men det gjer den ikkje lettare å leva med. DramAidE driv førebyggjande arbeid mot vald og kriminalitet mellom ungdomsskuleelevar. Streiken gjer at organisasjonen ikkje har tilgang til skulane, og det som verre er, at foreldre er forvirra om det er trygt å senda borna til skulen. Det er særleg elevar på landsbygda som tapar på streiken. Mkhonzeni er likevel optimist og avsluttar med å seie: ”I have faith though, in our government and labour union that they will do the right thing for our country. It is just that they need to find a solution now.”

Les mer på:

IRIN - humanitarian news and analysis

Mer om det nye medie lovforslaget:

http://www.mg.co.za/article/2010-08-26-anc-mp-says-info-bill-goes-too-far

http://www.mg.co.za/article/2010-08-09-editors-and-police-chief-prepare-for-meeting

http://www.mg.co.za/article/2010-08-02-press-council-warns-against-media-tribunal

http://www.mg.co.za/article/2010-07-25-editors-reject-media-tribunal-proposals

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon