Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Statsbudsjettet svekker ungdomsengasjement drastisk

Forslaget vil føre til færre engasjerte ungdommer og en dårligere utviklingspolitikk, stikk i strid med intensjonene for informasjonsstøtten, sier Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker.

Informasjonsstøtten sikrer en kunnskapsbasert utviklingsdebatt. Den velkjente Radiaid-kampanjen og implementeringen av land-for-land-rapporteringsloven er eksempler på ting vi aldri ville ha sett uten student- og ungdomsorganisasjoner i bresjen. Informasjonsstøtten har gang på gang gjort det mulig for ungdomsorganisasjonene å lage handlingsalternativer som har ført til forbedring av norsk politikk.

Innstrammingen vil ha størst konsekvenser for student- og ungdomsorganisasjoner, som bruker midlene til å engasjere ungdom og studenter i internasjonale spørsmål i hele landet. Uten informasjonsstøtten hadde vi aldri fått til Radi-Aid kampanjen i 2012 eller den politiske kampanjen Students at Risk i 2013 som førte til at studenter utvist for sitt politiske engasjement i andre land nå får fullføre studiene sine i Norge, sier Nicklas Poulsen Viki, leder i SAIH

Av rundt 90 millioner til informasjonsstøtten, foreslår regjeringen å kutte 50 millioner - over halvparten. Midlene er avgjørende for en opplyst debatt om både årsaker til og konsekvensene av den norske bistanden. De utløser frivillig engasjement og er en effektiv måte å opplyse det norske folket om globale prosesser, og er den billigste måten å sikre en god og langsiktig utviklingspolitikk.

Både Unge Venstre og KrFU mener at informasjonsstøtten er avgjørende for å ha et bærekraftig og velfungerende sivilsamfunn, og støtten er særlig viktig for student- og ungdomsorganisasjoner.

En opplyst debatt og ungdomsengasjement fører til en bedre politikk. Informasjonsstøtten må ikke strupes slik regjeringen nå foreslår, sier Tord Hustveit, leder i Unge Venstre

Kuttet vil svekke kvaliteten på norsk utviklingspolitikk og vaktbikkjerollen som sivilsamfunnet i Norge har den dag i dag. Ungdomsorganisasjonene har en sentral rolle her, sier Emil Andre Erstad, leder i KrFU.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon