Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Statsbudsjett 2021: Regjeringen vil etablere studiefinansiering for utvikling

Studiefinansiering for utvikling kom på plass som direkte resultat av SAIHs kampanje The perfect couple i 2019. Programmet er under utredning i 2020 og i utkastet til statsbudsjett planlegges etablering i 2021.

- Behovet for bedre studiefinansiering er stort, og det blir bare viktigere i tiden etter pandemien som nå rammer fattige familier hardt. Det er gledelig at regjeringen tar det på alvor, sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

I forslaget til budsjett legger regjeringen opp til en videreføring av satsningen på utdanningsbistand, og for SAIH er det spesielt positivt at satsningen på NORHED-programmet videreføres.

Bekymret for “shrinking space”

her- Den pågående pandemien har redusert det demokratiske handlingsrommet og forverret rammebetingelsene for menneskerettigheter i store deler av verden. Budsjettforslaget svarer i kroner og ører ikke på dette, sier Høiskar.

Norge er ledende i arbeidet med beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere på internasjonalt nivå.

- Vi skulle gjerne sett at en forverring i situasjonen ble møtt med økt innsats, sier Høiskar.

Høiskar er særlig bekymret for sårbare menneskerettighetsforsvarere og situasjonen for studentaktivister og de som kjemper for akademisk frihet.

- Fra våre partnere i Zimbabwe får vi nå daglig oppdatering om en svært kritisk situasjon. Lederen for lærerens fagforening PTUZ har fått dødstrusler, og lederen for studentorganisasjonen ZINASU sitter fengslet. Studentaktivister i vår partnerorganisasjon ACEU i Colombia er utsatt for stadig mer overgrep og vold fra myndighetene, og mottar trusler for å kjempe for fred og bedre tilgang til høyere utdanning. Vi ser en voksende tendens til kriminalisering av studentaktivisme, avslutter Høiskar.

SAIH er også intervjuet i Framtida om vårt syn på bistandsbudsjettet.

Du kan også se vårt muntlige høringsinnspill her

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon