Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sosiale medier og revolusjon i Zimbabwe

Mens jeg sitter her i Harare er gatene tomme, butikker og skoler er stengt og internett har vært blokkert i flere timer. En protestaksjon som startet på sosiale medier for å protesterte mot korrupsjon har ført til stillstand i de største byene i landet. Nå truer myndighetene med å arrestere alle som deler ”fornærmende” materiale på sosiale medier.

Sosiale medier har lenge vært et fristed for å dele kritiske ytringer i Zimbabwe. Massemobilisering i landet blir som regel slått hardt ned på. Aktivister som samles blir utsatt for vold, vilkårlige arrestasjoner og i verste fall forsvinning/drap.

#ThisFlag

I motsetning til andre undertrykkende regimer som Nord-Korea eller Kina har ikke Zimbabwe sensurert tilgangen på sosiale medier. Så langt i år har det vært to koordinerte kampanjer på sosiale medier i Zimbabwe. Den første er #ThisFlag, som ble startet av pastoren Evans Mawarire. Han la ut en video å youtube i april som foreløpig har over 39 000 visninger:

Mawaire forteller i videoen at han ikke klarer å være stolt av flagget og landet sitt fordi han er skuffet over korrupsjonen og dårlig lederskap fra Mugabe. I kjølvannet av dette har en rekke aktivister brukt emneknaggen #ThisFlag, sammen med et profilbilde ikledd Zimbabwes flagg for å vise motstand mot regime.

En annen emneknagg som har trendet i Zimbabwe er #Tajamuka, som betyr noe sånn som ”vi gjør opprør”. En av aksjonene som er tilknyttet #Tajamuka er protesten mot visepresident Phelekezela Mphoko. Mphoko har bodd på et luksushotell i snart to år, noe som har kostet skattebetalerne omtrent 1 million dollar.

Forsøk på å sensurere sosiale medier

Dagens aksjon på sosiale medier er et forsøk på å vise regimet hvor avhengig de er av folket. I stedet for å gå i demonstrasjonstog har de rett og slett oppfordret folk til å bli hjemme i stedet for å gå på jobb. Lærere, sykepleiere og leger har ikke fått utbetalt lønnen sin i juni. Det har det siste året vært mange grupper som ikke har fått utbetalt lønn, noe som henger sammen med den enorme korrupsjonen i landet. 15 milliarder dollar fra diamantindustrien er rett og slett borte, og sannsynligvis er det regjeringen som sammen med selskapene har unndratt disse pengene.

Det var mange som ikke hadde store forhåpninger til dagens aksjon, men bilder fra sentrum i Harare og Bulawayo viser at det er folketomt i gatene og bedrifter har stengt dørene. Langs hovedveiene er det blitt lagt steiner og brent dekk for å hindre at folk kommer frem. Emneknaggen #Zimbabweshutdown har bilder fra hele landet som viser folketomme gater:

Kraften til sosiale medier kom muligens noe overraskende på regimet, som til nå ikke har prioritert overvåking av mobilisering på nett. I løpet av dagen kom det en kunngjøring fra finansministeren om at lønnen til de som jobber i helsesektoren vil bli utbetalt 8. juli. Dette er første gang at en protest som startet på sosiale medier har vunnet frem.

Samtidig har Potraz, organet som regulerer internett og telekommunikasjon, publiserte en kunngjøring hvor de som deler ”fornærmende” materiale kan bli arrestert. Hvorvidt regimet har kapasitet og vilje til å implementere dette er uvisst.

​ Gir ungdom en stemme

Zimbabwe er et land styrt av en 92 år gammel president som kun gir fordeler til de som er i hans nærmeste nettverk. Sosiale bevegelser, studenter og ungdom har ingen kanaler inn i regjeringssystemet, og høye studieavgifter og en elendig økonomi gjør at de fleste studenter og unge mennesker har mer enn nok med å skaffe mat og penger til basisutgifter.

Bruk av teknologi har imidlertid gitt en anledning for unge mennesker til å bli hørt. Whatsapp er en tjeneste som er billig og effektiv for å dele informasjon. Tjenesten er kryptert slik at myndighetene ikke har muligheten til å overvåke hva som blir sagt. De som fronter kampanjer på sosiale medier blir også brukt som intervjuobjekter i tradisjonelle medier, og dermed får også unge aktivister en mer fremtredende rolle i samfunnsdebatten.

Veien videre

Zimbabwe er et land i krise. Arbeidsløshet, økende fattigdom, mangel på kontanter kombinert med et regime som blir stadig mer undertrykkende har ført til en svært frustrert befolkning. Bruken av sosiale medier gjør at informasjon om korrupsjonen og dårlig styresett er kjent blant folk flest. Lojaliteten blant de som jobber for staten er også lav, ettersom flere og flere grupper ikke får betalt den lønnen de har krav på.

Det er to år til det er nytt valg, og Mugabe vil være 94 år når han stiller til gjenvalg i 2018. I de siste valgene har opposisjonen vunnet stort i byene, men de fleste bor fremdeles i rurale strøk, og der har Zanu PF maktet å vinne valg hver gang ved hjelp av kjøp av stemmer og voldsbruk. Dersom opposisjonen skal kunne vinne må alle de som nå twitrer og deler bilder registrere seg for å stemme, og delta i valget i 2018.

Internasjonale medier må også dekke samfunnsutviklingen i landet, og ikke bare i forbindelse med valg. Bare på den måten kan frustrasjonen på sosiale medier omsettes i en ekte forvandling av det politiske landskapet i landet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon