Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sørafrikansk identitet: Braai og frigjøring

(image) I år har erkebiskop Desmond Tuto tatt til orde for å gjøre dagen til en nasjonal ”Braai” dag. Braai er en pick-nick, hver enkelt tar med mat og til sammen blir det et utall av matretter. Begrepet Braai er unikt sørafrikansk og blir brukt på alle de 11 offisielle språkene. Braai favner på mange måter begrunnelsen for Heritage Day, en feiring av det kulturelle mangfoldet med dens etniske grupper, språk og mattradisjoner som til sammen danner den sørafrikanske identiteten Nelson Mandela har understreket at også frihetskampen er en del av sørafrikansk identitet. I år er det 30 år siden studentaktivisten Steve Biko ble myrdet av apartheidregimet. Stev Biko var en lovende medisinstudent som ble engasjert i den politiske kampen for de fargedes rettigheter. I tillegg til være med på å grunnlegge studentorganisasjonen SASO (All black South African Students Organization), var han en aktiv foredragsholder som skrev mye om frigjøringsbevissthet, og var utrettelig opptatt av hvor viktig utdanning var for frigjøring. Steve Bikos aktivisme fant sted samtidig som SAIH ble etablert, og mange av tankene hans påvirket de som skrev SAIH sitt mandat og motto ”Utdanning for frigjøring”.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon